СПОРЕД ТАЙНИТЕ АРХИВИ НА ВАТИКАНА, ПАПСКИ ПОСЛАНИК СЕ Е ОПИТАЛ ДА СПРЕ ГЕНОЦИДА НАД АРМЕНЦИТЕ

Spread the love

Резултат с изображение за Հռոմի Պապի նվիրակը փորձել է դադարեցնել Ցեղասպանությունը. Վատիկանի գաղտնի արխիվների հիման վրա գիրք է նախապատրաստվում

19.01.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН, АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД – Валентина Караханян е един от изследователите на тайните архиви на Ватикана, в които има събрани документи на Светия Престол, относно Арменския геноцид.

12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nВ тези архиви тя е намерила сведения, които сочат, че посланикът на тогавашния папа Бенедикт XV е бил наясно с огромната трагедия на арменския народ и се е опитал да спре Геноцида над арменците.

Както пише изданието Rome Reports, Караханян е разказала как се е опитала да подреди документите така, че те сами по себе си да разкажат погромите срещу арменския народ. Главните действащи лица в тези документи са арменци, епископи, апостолически нунций и посланици, които са станали свидетели на първия геноцид в XX век.

Валентина Караханян е разказала, че подготвя книга, в която главният герой е апостолическия нунций на папата – кардинал Анджело Мария Долчи, който се опитал да мобилизира целият дипломатически корпус в Константинопол и стигнал дори до турския султан, но без успех.

„Ватикана е направила всичко възможно, а в някои случи дори невъзможното за да помогне. Посланикът на Ватикана нямал право да посещава много институции, но въпреки това той осъществил срещи с хора, които се намирали извън пределите на дипломатическата сфера, представял частни документи, подписани от папата, срещал се с министри, за да успее да стигне до султана. Говорел от името на папата и Светия Престол, тъй като бил сигурен, че папа Бенедикт VX няма да има против и сам би искал да помогне на арменците”, разказва в репортажа Караханян.

Сред документите имало сведения как християните, които са били изгонени от домовете си, са унищожени.

„В няколко региони християните са били убивани, а в други – депортирани в неизвестна посока и оставени да умрат по пътя. Документите разказват за майки, които са продавали децата си, за да ги спасят от сигурната смърт”, продължава Валентина Караханян.

В един етап от своята дейност, кардинал Долче разбрал, че гоненията не са само срещу арменците, а и срещу всички християни, тъй като турците възнамерявали да прочистят тези територии от християнското население.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *