Списание THE ECONOMOST: „Страна на Годината” за 2018 година е …

Spread the love

09.01.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Влиятелното британско списание „The Economist” признал Армения „Страна на Годината”.

12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nАвторите на публикацията отбелязали, че новото ръководство на Армения е успяло да не допусне насилие в хода на смяната на властта.

Званието „Страна на Годината” нашето списание е дало не на най-влиятелната, не най-богатата или на страната с най-вкусна кухня, а на страната, която е отбелязала най-голям скок в прогреса на подобрението през последната година.”, пише списанието.

Според авторите на публикацията, изборът е бил наистина много труден. Били са предложени няколко държави, сред които Великобритания, Ирландия, Еквадор и Перу.

Накрая изборът е направен сред три държави. Малайзия, където хората чрез избори отстраниха премиера на страната, който не бе успял да обясни откъде има в банковата си сметка 700 милиона долара. Етиопия също имаше необикновена година, където управляващата партия избра за водач на партията реформатор, който освободи всички политически затворници и обеща да организира истински демократични избори през 2020 година.

Третата страна е Армения, където президентът Серж Саркисян опита да продължи да управлява страната чрез назначаването му за премиер, след като Армения стана парламентарна държава. По улиците започнаха протести. Мирните улични протести доведоха до смяна на властта. Харизматичният опозиционен депутат с брада Никол Пашинян пое властта и започна тотална война срещу корупцията в страната. Неговата политическа сила по време на предсрочните парламентарни избори събра над 70% от гласовете на избирателите и Армения има всички шансове да стане една от най-демократичните държави по света. Това е причината Армения да стане „Страна на Годината” за нашето списание.”, пишат авторите на публикацията.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *