“СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ВЪВ ВАРНА” отбелязва 100 години от Геноцида над арменците

Spread the love

10.03.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Шестото издание на “София Филм Фест във Варна” ще се проведе от 13 до 19 март 2015 и ще предложи на зрителите едни от най- значимите и награждавани световни заглавия, както и селекция от документално кино.

Първият фестивален ден, 13 март- петък е посветен на 100 годишнината от арменския геноцид.

Филмовата програма ще започне със специалната прожекция на арменския документален филм „Безкрайно бягство, вечно завръщане” в зала 1 на ФК в 18:00 ч. Специален гост ще бъде самият режисьор, сценарист и продуцент на лентата – Харутюн Хачатрян. Авторът сам е изразил желание да гостува във Варна, заради сплотеността на арменската общност в града и живата памет, която тя пази за арменския геноцид.

Официалното откриване ще започне с прожекция, отново посветена на Армения в зала 1 на ФК от 20:00 ч. Филмът носи болезненото заглавие „Раната” . Режисьор е Фатих Акин (германски гражданин от турски произход), който пише сценария заедно с Мардик Мартин. „Раната” е лента, която отново препраща зрителя към историята на арменския народ в ретроспективен план. Действието се развива преди 100 години, но историята е съвсем актуална: разказва за война и изселване, представя властта на любовта и надеждата, която ни дава сили да постигнем невъзможното. Представя болката, която можем да причиним на другите – несъзнателно и нарочно, и показва тънката линия, разделяща доброто от злото.
В знак на съпричастност към събитията отпреди 100 години, „София Филм Фест във Варна” , с любезното съдействие на Арменската Апостолическа Праволавна Света църква „Сурп Саркис”, предоставя възможността за закупуване на билети на преференциални цени (4 лв. за всяка прожекция).

Всички заинтересовани могат да се обърнат към: инж. Силва Бейлерян – 0878/ 793 946.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *