Солидарност с арменските бежанци от Сирия

Spread the love

PECHATsab_logo

3

19.01.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Войната в Сирия е водеща тема в медиите по целия свят. Арменската общност трябва да е съпричастна към тези събития поради факта, че досегашните правителства са били винаги много толерантни към арменските християнски общности, независимо от тяхната религиозна принадлежност. Поради тази причина ислямските джихадисти са особено агресивни към арменските църкви и се опитват да разрушат храмове ни.

Това, което трябва да знаем е, че в големия поток от сирийски бежанци има много арменски семейства, които Б.А., коп.очакват подкрепа от арменската диаспора, част от която сме и ние. 

Представям на вниманието на  арменската общност чрез сайта “Гантех Араратян” и вестник “Парекордзагани цайн” материал, разпространен от Арменската Евангелска мисионерска асоциация в Америка.

П-р Бедрос Алтунян

“Истина ви казвам: Понеже сте направили това на един от тия най-малки мои братя и сестри, вие сте го направил за мене.”

                                                    Евангелие от Матей 25:40

Още от началото на кризата в Сирия, много арменски семейства се преселиха в Ливан и други страни, за да избегнат зверствата на продължаващата война. Няколко от тези семейства са кандидатствали за имиграционна виза за  Канада.

1The First Armenian Evangelical Church of Montreal сътрудничи с организацията “Hay Doun” във връзките им с канадското правителство, за да получат сирийските бежанци права на имигранти. Към днешна дата, над 800 такива семейства са пристигнали в Монреал, а други 800 се очаква да пристигнат през следващите месеци като приблизителната цифра е 150 семейства на месец.

В повечето случаи, тези семейства са изразходвали голяма част от финансите си за пътуването до Ливан и други страни, а когато са пристигнали в Монреал те са останали почти без финансови ресурси. Някои от бежанците имат роднини в Канада, които ги приемат и в крайна сметка им помагат да се интегрират.

Арменската евангелска църква в Монреал иска да помогнете на тези семейства, които нямат местни роднини. Църквата ги приветства, предлага морална, духовна и 2психологическа подкрепа, осигурява временно настаняване в църковния комплекс или в домовете на семейства в рамките на Църквата и на арменската общност, плаща за хотелски стаи, ориентира семействата как да се интегрират с живота на града, като административна подкрепа, транспорт, образование, изучаването на езика, намиране на работа, помага им да намерят жилища на достъпни цени и в някои случаи се предвижда подпомагане  на наема в началните месеци,  осигурява всички основни оборудвания на жилището и топли дрехи.

732168Гаражът и други помещения на църквата са превърнати в склад от подарени дрехи, храна и мебели за бежанците. Много местни семейства ги подпомагат финансово, също  доброволно дават от  времето си, за да помогнат на своите сирийски съотечественици. Арменската Мисионерска асоциация на Америка също подпомага финансово църквата, за да продължи успешно това служение.

                                                                                  Списание „АМАА  News”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *