Смелите жени, които се отдадоха на най-мъжката професия в света

Spread the love

08.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – АИС „ГАНТЕХ АРАРАТЯН“ поздравява всички жени и майки с Международния празник 8-март, с пожелания винаги да бъдат сред първите в своята професия, живота и обществото.

Кодово име Анита

Името на Гохар Варданян (родена 1926 г.) е неразривно свързано със съпруга й, герой на Съветския съюз, легендарния разузнавач Кеворк Варданян, с когото тя е работила в продължение на 40 години в различни части на света. Най-известната страница в дейността на съпрузите Варданян е на конференция в Техеран през 1943 г., когато група млади скаути успяват да осуетят опит за покушение на лидерите на “Голямата тройка” – Сталин, Рузвелт и Чърчил. По повод на 95-ата годишнина на “нелегалната двойка” по телевизионния канал “Россия – 1” бе излъчен документален филм “Кодово име Анита”.

Първата жена главен военноморски сержант на американския флот

Анна Тер-Варданян (1920-2011) – е една от 26 000 американски жени, които се присъединяват към редиците на Военноморските сили на САЩ във Втората световна война. През 1959 г. Тер-Варданян е повишена в ранг Главен военноморски сержант на Американския флот. По този начин арменката става първата жена в историята на Америка, получила такъв висок военен ранг в американските военноморски сили. През 1963 г. Анна Тер-Варданян  служи в Централното разузнавателно управление (ЦРУ).

Помощник на генерал Айзенхауер

Офицерът от Американската армия Сю Сарафян (1917 – 1997) по време на Втората световна война става помощник на началника на експедиционния корпус на съюзниците в Западна Европа, генерал Дуайт Айзенхауер, бъдещият президент на Съединените щати (1953-1961 година) и го придружава в Англия, Германия и Франция.
Арменка, която участваха в освобождението на всички градове на Украйна

Розалия Абгарян (родена през 1926 г.). е арменски радиооператор, която участва в освобождението на всички украински градове. По време на Втората световна война Розалия Абгарян преминава пътя от Ворошиловград до Прага и на няколко пъти е бил ранявана. През февруари 2018 г. арменката -ветеран взима участие в тържествата в чест на 75-годишнината от победата в битката при Сталинград.
Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *