СЛЕД 28 ГОДИНИ РУСКИНЯ НАМЕРИ ПРИЯТЕЛКАТА СИ В АРМЕНИЯ, КОЯТО БЕ ИЗГУБИЛА СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ПРЕЗ 1988 ГОДИНА

Spread the love

Գոհարն ու Օլգան

17.01.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН, ЧОВЕШКИ СЪДБИ – 28 години след унищожителното земетресение в Армения, редакцията на Sputnik Armenia е успяла 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nда намери приятелката на Олга от руския град Архангелск. Олга се запознава с арменската си приятелка в университета, но след земетресението през 1988 г. загубва следите ѝ.

В началото на м. ноември 2016 г. редакцията получава писмо от далечен Архангелск, от съпруга на Олга – Пьотър. Той решил, с помощта на редакцията, да намери изгубената приятелка на жена си.

„Жена ми – Олга, е изгубила връзка с приятелката си – Гохар (родена в град Спитак, около 1954-1958 год.) след земетресението през 1988 г. За последен път съпругата ми е изпратила картичка в град Кировакан (днешен Ванадзор). Но картичката е върната с надпис, че на посочения адрес не е намерен такъв човек. Моля ви да намерите Гохар …”

Когато редакцията се свързва с Пьотър, той добавя, че Гохар е учила във факултета по икономика в университета по текстил в Москва. Дипломната си работа е защитила през 1978 г. Тъкмо тогава, съпругата на Пьотър – Олга се запознала с Гохар и те станали приятелки.

„Гохар ни остави адреса на родителите си, с които живееше, но после се  премести в Кировакан, където бе назначена на работа с препоръка от университета. Когато Гохар се върна в родината си и започна работа, ние общувахме в началото с картички, на 8 март, на Нова Година и пр. На 17 януари бе рожденият ѝ ден”, разказвал Пьотър.

След години, когато интернетът става общодостъпен, Пьотър и Олга се опитват да намерят Гохар в социалните мрежи, но без резултат.

„Може би тя Гоар и Ольга е сменила фамилията си и носи фамилията на мъжа си. Не искам и да мисля за по-лошо”, казал Пьотър.

По време на разговора той си припомня, че няколко месеца преди земетресението Гохар ги е уведомила, че ще се омъжи, но датата още не била определена. Казала, че ще смени фамилията си, но нищо конкретно: „нека да стане, тогава ще кажа”.

Редакцията започва издирването на Гохар от град Спитак и научава, че фамилията е позната, но има разлика с една буква. Репортерите се свързват с тази фамилия и научават, че в един малък град само едно семейство живее с тази фамилия. Но тази информацията не помага за издирването на Гохар. Успяват да намерят една жена с нейното презиме, но се оказва, че тя не е търсената Гохар.

В паспортната служба на град Спитак също не успяват да намерят информация. В редакцията започват да предполагат, че издирването няма да се увенчае с успех, но изведнъж получават неочаквана вест.

В началото на разследването успяват да научат от университета в Москва бащиното име на Гохар. И тъкмо това помага на издирването.

Редакцията намира дъщерята на Гохар, която потвърждава, че майка й е учила в Москва. Съмненията окончателно изчезват, след като репортерите на изданието успява да се свържат лично с Гохар.

Става ясно, че част от информацията, с която разполага редакцията, не е била вярна, като например рождената дата и родния град. Гохар била родена в Кировакан.

Приятелството, което е прекъснато преди 28 години, отново е възстановено.

Изданието Sputnik Armenia продължава издирването на хора, които са изгубили връзка поради земетресението или разпадането на СССР.

За да намерите Ваши роднини или приятели в Армения, можете да се обадите на следните номера: +374 60 50 95 75, +374 10 60 01 31, или да пишете на адреса на следните ел. пощи: d.galstyan@sputniknews.com , info@sputnik.co.am

Sputnik, Давид Галстян

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *