След обновяване се ОТКРИ АРМЕНСКА ЦЪРКВА В ТУРЦИЯ

Spread the love

19.12.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Арменска църква “Сурп Хач” (Св. Кръст) в квартал Бешикташ в Истанбул отново отвори врати след приключване на обновяването, съобщава седмичния вестник „Агос‘.
Според съобщението духовници от Константинополската арменска патриаршия и представители на арменската общност в Истанбул са присъствали на освещаването на църквата „Сурп Йервман“ в Истанбул.

След церемонията, Председателят на Религиозния съвет на Арменската патриаршия в Истанбул епископ Сахак Машалян, подчертал колко е важно да се защитят арменските църкви и тяхното значение за общността. „Трябва да запазим църквите си отворени и да се молим. Църквата е сърцето на общността“, казал той.

Много арменски църква в Турция днес служат като конюшни, приемни зали или къщи за гости, докато много други са изправени пред пълно унищожение, поради неглижиране на необходимостта от ремонт и небрежност.

Турският президент Ердоган твърди обаче, че арменските църкви в Диарбекир са реновирани, както и че в страната има реновирани 250 исторически и духовни сгради, откакто политическата му сила, управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) е на власт.

“Например, бих искал да подчертая, че еврейската синагога в Одрин, арменските протестантски и католически църкви в Диарбекир са обновени”, заяви турският президент. “Нашите предци са правили това, сега и ние правим същото”.

Споменатите арменски църкви в Диарбекир обаче са в развалини. Въпреки че бяха обновени, турските войски ги превърнаха в руини по време на борбата им срещу кюрдите.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *