СЛЕД БЪДНИ ВЕЧЕР АРМЕНЦИТЕ В ГРАД ВАРНА ЩЕ ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ПОКАНЯТ ДУХОВНИЯ СИ ПАСТИР В СВОЯ ДОМ ЗА ДОМОСВЕТ

Spread the love

 

02.01.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Традицията за Благославяне на Дома – Домосвет идва още от времето на Христовите апостоли. Те обикаляха по домовете и известяваха на хората за Благата Вест на Рождество Христово. Това го правеха според Господното поръчение: „19   И така, идете и създавайте ученици измежду всички народи, и ги кръщавайте в името на Отца и Сина, и Святия Дух, 20   като ги учите да пазят всичко, което съм ви заповядал. И, ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света.” (Матей 28:19-20). Както в нощта на раждането на Иисус овчарите, получавайки Благата Вест от ангелите, с дарове влязоха в мястото, където бе роден Христос, така и днес, пастирите на Църквата влизат в домовете на своите миряни, носейки със себе си Божията благословения. Свещеникът, влизайки в нечий дом, предава Благата Вест на Рождество Христово, със свещеническата си власт и по Божия заповед благославя водата, хляба и солта на този дом, както Христос, идвайки на този свят, благослови водата, земята и неговите плодове, които преди това бяха под проклятие поради Адам. Свещеникът още прекадява дома и събирайки всички наши молби предава ги на Бог, молейки от Всемогъщия защита за нас.

Скъпи миряни, периодът за Домосвет започва от 5 януари, след Светата Литургия на Бъдни Вечер и продължава до Пун Парегентан (Заговезни) на 26 февруари.

Всички, които желаят в дома си да получат благословията на свещеника, ще Ви помолим да се свържете по телефона с духовния пастир на Арменската църква „Св. Саркис” – Варна отец Храчя Гьозалян или с канцеларията на Църковното Настоятелство.

Телефонни за връзка:

Отец Храчя Гьозалян – 0879 080 033

Канцелария на ЦН – 0888 517 115; 052/ 619382.

С благословия – Отец Храчя Гьозалян

С уважение – Църковно Настоятелство

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *