Сирийски бежанци в Армения: Топло посрещане

Spread the love

01.05.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Много от оцелелите близо 100 000 арменци в Сирия са се примирили с президента Асад и очакват той да възстанови живота им

Анжел Агамян си спомня първия ден, когато децата й посетили училище в Армения, след като са избягали от разкъсваната от война Сирия. Все още травматизирани от убийството на бащата си и дядо си от ИДИЛ, децата били изненадани от топлото посрещане в училище.

  • Представете си, само за моите три деца, целият клас от 25 деца бяха организирали песни и концерт, бях много щастлива. Хората разбраха какво сме преживели – казва Агамян.

Съпругът и тъстът й са били отвлечени, задържани в затвора в продължение на три месеца и убити от Ислямската държава (ISIL, известен също като ISIS) в северната част на Алепо. Тя решила да избяга от Сирия, след многократни злонамерени телефонни обаждания от групата, които я заплашвали да я намерят и убият децата ѝ.

Тъй като опустошителната война в Сирия продължава вече седма година, мнозина се борят не само като жертви на травматичния конфликт в родната си страна, но и като нежелани гости в държавите, където търсят подслон.

Близо четири милиона цивилни са напуснали страната, което прави сирийския народ най-голямото бежанско население в света. От смъртоносните пасажи през Средиземно море, до живот в крайградските палатки, малтретиране и дискриминация, са проблемите, с които се сблъскват.

Нормален живот

Агамян пристига в Армения като вдовица, майка на три малки деца, които нямат нищо, надявайки се само да намерят сигурност, гражданство и нормален живот.

Хиляди сирийци, особено членовете на християнско-арменската общност, успяха да намерят убежище и шанса да започнат нов живот в своето отечество.

  • Чухме, че се грижат за хората, че ще бъде лесно”, казва една сирийска жена, която не пожелава да се идентифицира, защото се страхува да не отмъстят на роднини ѝ в Сирия. Тя, нейният съпруг, майка ѝ и трите ѝ деца бягат в Армения, след като къщата им в Хале е унищожена от бомбардировки.
  • Чувствам такава тъга за Сирия, но дори нямам къща, в която да се върна”, казва тя . Правителството защитаваше арменците, но към нас бяха насочени ракети на Сирийската свободна армия. За много сирийци Армения представляваше безопасен избор – не само като древна родина и населена предимно с християнин, но и защото миграционната политика и програмата за репатриране ни позволиха да пътуваме и да се установим тук.

Към септември 2017 г. повече от 20 000 души с етнически арменски произход са потърсили закрила в Армения.

Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *