Синът на Нетаняху твърди, че Турция е виновна за Геноцида

Spread the love

30.05.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Подкрепа за законопроекта за Геноцида в израелския Кнесет
Синът на израелския премиер Бенджамин Нетаняху, Яир, се обърна във Facebook, за да обвини отдавнашният израелски съюзник Турция, че е виновна за извършването на Арменския геноцид, а не че отношенията на двете страни са в най-лошото си положение, откакто Анкара изгони посланика на Израел, след като Израел атакува палестинците в Газа тази седмица.
“Турция, вие сте отговорни за невероятните жестокости и страдания в Кипър, действията срещу гърци и кюрди, както и за Арменския геноцид”, пише Яир Нетаняху на своята Facebook страница, заявявайки, че турците населяват незаконно сегашната си територия, която е била населена от християните преди нашествията.
Междувременно резолюция, в която се признава Арменският геноцид, представена в сряда от ционистката партия, набира скорост, като израелската преса съобщи, че около 50 от 120-те израелски законодатели в Кнесета  изразяват подкрепа за неговото преминаване.
Законопроектът беше представен след изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган срещу Израел и получи одобрения от Ликуд, ционисткия лагер, Хабайит Хайехуди, Мерец и Шас в Кнесета.
Бившият член на ционистката партия на Кнесета, Ицзик Шумули, заявява, че Кнесета официално ще признае Арменския геноцид и ще го отбележи като специален ден в годишния календар. В допълнение, законопроектът цели Израел официално да признае и клането на асирийското население, което също е извършено от турците по време на Първата световна война. Около 300 000 са убити от турците по това време.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *