СЕРЖ ТАНКЯН и АТОМ ЕГОЯН изпратиха отворено писмо до ТУРСКИЯ НАРОД

Spread the love

Февруари, 2015

27.04.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Фронтменът на System Of A Down Серж Танкян и филмовият режисьор Атом Егоян изпратиха отворено писмо до народа на Турция. В писмото, което бе публикувано в турско арменският седмичник “АГОС”, те призовават турския народ да се изправи пред своята история.

В текста на Серж Танкян четем: “Името ми е Серж Танкян. Роден съм в Ливан, арменски американец и новозенландец съм.

Всичките ми четирима прародители, идват от земите, които познаваме днес в съвременните дни, като Турция. Дядо ми, Степан, е прогонен от Ефкере, в Кайсери, а баба ми, Варсеник, идва от Токат.

Другият ми дядо и баба са от Дортьол и Урфа. Нито един от тях не е напуснал дома си по собствена воля.

Те са оцелели от ужасния геноцид, организиран от страна на правителството в последните дни на Османската империя.

По това време те са били деца.

Преди да пристигне в Ливан като бежанец моят дядо, Степан, бил спасен и прекарва известно време в един американски дом за сираци, после и в гръцки. Баба ми Варсеник и баба й са били спасени от клането, заради помощта на турски кмет, който рискувал живота си, за да направи нещо справедливо.

Това не е една история от архивите на Турция или друга държава. Това е действителната история на моето семейство.

Преди повече от 600 години тези земи, откъдето идва моите прародители са били познати като историческа Армения. Когато антрополози копаят в Турция, намират останките на нашата и гръцката цивилизация.

Турция е много важна за мен, не само защото моите баба и дядо са дошли оттам, а защото цялата ни раса дойде от тези земи, които са били насилствено взети от тях, не чрез война или промяната на границите, а с бруталните заповеди на правителството на Иттихад.

Какво означава всичко това днес? Много е просто.

Арменците не искат да се карат с Турция, нито да създават расови разделения, ние просто искаме справедливост, така че всички ние да можем да превъзмогнем тази историческа болка, която обтяга нашите отношения. Това се отнася не само за арменската история, но и за историята на Турция.

Знаете ли, че вашето правителство харчи всяка година милиони долари, за да отрече тази истина, като наема в чуждите държави всякакви лобистки фирми и пропагандира в университетите, за да пресъздадете истината по своя вкус?

Знаете ли какво е да се чувстваш арменец? Какъв болезнен опит e това? Не е ли достатъчно, че съм внук на оцелели от ужаснатa трагедия в историята? Трябва ли да се борим за пропаганда и корупцията в международен план, за да си възвърнем справедливостта?

Модерните сътресения в Турция, която иска да намери себе си има много общо с нас, арменците. Нашата история, география и кръв са твърде близки, но не за да решават тези проблеми.

И арменците и турците заслужават лидери и правителства, които са наистина елитарни, демократични, и некорумпирани да се започне това.

В заключение, аз искам да благодаря на всички невероятни хора, които съм срещал в Турция, и които са споделяли с мен своята история по време на турнетата ми или онлайн и са ми дали надежда, че истината и справедливостта могат да ни сближат.

Моето пожелание към вас, мили хора от Турция, е наистина да откриете себе си”.

Атом Егоян, в писмото си, задава въпрос към хората от Турция, дали “си вършат работата”:

“Гневът ми ме изтощава. Винаги съм си мислел, че ако вие разберете всички неща, които зная, ще се почувствате по същия начин. Може би си мислите, че е достатъчно, че е време да продължим напред. И все пак това е невъзможно да се премине. Аз си дадох едно обещание – подобно на много други арменци – и то ще ме преследва, за да не се прекъсне този обет.

Аз запазих този обет, когато видях избитото население в Камбоджа, в бивша Югославия, в Руанда … на твърде много места, след като си казахме, че ще се научим, когато се заклехме, че никога няма видим геноцид да се случва отново. Аз виждам също членовете на вашето гражданско общество да се изправят смело за да се кажат истината. Аз видях убития Хрант Динк и запомних наследството, което е дълг на всеки арменец да пази.

Ние сме ангажирани да помним, и все пак престъплението оставя една отворена рана.

Аз съм изтощен от яростното отричане на вашето правителство, изтощен съм от неспособността си да продължа напред.

Вашето правителство е положило на плещите си отричането на това престъпление в продължение на един век. Никога няма да има комисия, която да “разкрие истината”, а ние не се интересуваме от отворените архиви. Имаме истината от твърде много свидетели и сме чули мъдрите заключения за Геноцид и Холокоста на учени и адвокати от цял свят. Днес, аз просто ви моля да си свършите работата, като поставите под въпрос мотивите на вашето правителство и да отговорите на това изключително предизвикателство”.

Хрипсиме Ерниасян

Главен редактор на в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *