СЕРГЕЙ ЛАВРОВ: Събитията от последните няколко дни противоречат на скорошните изявления на новата арменска власт.

Spread the love

ГАНТЕХ АРАРАТЯН, 01.08.2018 – Арестът на бившия президент на Армения12804811_1751914975030778_4117533550872380528_n Роберт Кочарян и обвиненията срещу генералния секретар на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) Юри Хачатуров „не могат да не безпокоят Русия“, се казва в изявление, публикувано на официалната интернет страница на Министерството на външните работи на Руската федерация. Според Сергей Лавров, Армения е близък съюзник и Москва е силно заинтересована от наличието на стабилност в страната.

Руският външен министър отбелязва, че през последните дни страната му „няколко пъти“ е изразявала своето безпокойство пред властите в Ереван и изказа надежда, че събитията „все пак ще поемат по конструктивен път”.

Лавров припомни, че в Москва са били удовлетворени от компромисното решение на политическата криза в Армения през май. Според МВнР на Русия последните събития променят тази „позитивна настройка“ и противоречат на твърденията на новата власт, че не възнамерява да извършва политическо преследване на бившите управляващи.

Бившият президент на Армения Роберт Кочарян беше арестуван на 27 юли по обвинение в узурпиране на властта и използване на насилие във връзка с уличните протести през 2008 година.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *