Селина Доган повдигна в Турския парламент въпрос, свързан със забраната на филма „ЕВА“/ ВИДЕО

Spread the love

23.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Селина Доган, арменка, член на турския парламент, представляващ Републиканската народна партия (CHP), привлече вниманието на законодателя върху въпроса за забраната, поставена в Турци върху филма на иранско-арменската режисьорка Анахид Абад – “Ева”.

Тя представи писмено искане до турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, в което запита министерството дали е гледало филма и ако да, кои части от филма са неприемливи, за да се забрани той. Тя също така поиска от министерството да отбележи кои алинеи от конституцията са били нарушени във филма.

Селина Доган подчерта, че “Ева” трябваше да бъде представена на международния женски фестивал “Филммор” в Истанбул, но прожекцията беше забранена по искане на друга държава.

Селина Доган също така добави, че със забраната на филм, представящ личните борби на жената, което е в рамките на контекста на фестивала, може да се отговори на въпроса защо Турция изостава от международните стандарти в областта на науката, изкуството и спорта”.

Прожекцията на филма бе насрочена за 17 март. Въпреки това, часове преди прегледа, кабинета на губернатора в Истанбул информира организаторите за решението на Министерството на вътрешните работи да забрани събитието, като се позова на получено писмо, изпратено до министерството на Турция от азербайджанското правителство.

Мелек Озман, организатор на филмовия фестивал  “Филммор” заяви, че филма е забранен поради активната намеса на Азербайджан. Консулството на Азербайджан първо изпратило официално писмо до Френския институт, където се провежда фестивала, и ги помолило да отменят прожекцията. “По-късно те се обърнаха към Азербайджанското министерство на външните работи, а дори и към министъра”, каза Озман. В крайна сметка те получиха писмена заповед от турските власти за забрана на скрининга.

Според правителството на Азербайджан филмът създава усещането, че Арцах е територия на Армения.

Финансиран от иранския кинопроизводител Taqi Aliqolizadeh, филмът от 2017 г. е съвместна продукция на Армения и Иран и е предложен за „Оскар“.

Анахид Абад

“Аз съм наистина щастлива, че този филм е предложен за „Оскар“, защото е съвместно производство на Иран и Армения”, каза Абад. “Поради моята двойна националност, имам корени в културите както на Иран, така и в Армения и аз наистина ги обичам и двете”, добави тя.

Филмът е за една млада жена на име Ева, която се измъква от влиятелните закони със своята дъщеря Нарех след трагичната смърт на съпруга си и се укрива в село в Арцах.

94-минутния филм е заснет в Армения. Актьорския е изцяло арменски, включващ Нарина Григорян, Шант Хованхасян, Сергей Товмасян, Вреж Касуни, Мариан Авадисян, Роза Аведисова, Дигран Давитян, Нанор Петросян, Авелиан Адамян и Марат Давитян.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Трейлър:

 

Откъс от филма:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *