Седемте “първи” арменки в света на науката: истории за успеха

Spread the love

08.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – По повод Международния ден на жената – 8 март напомняме за известните арменски учени, жени, които станаха първите в своите сфери на дейност.

Създателят на националния символ на Сингапур
Ашхен Овакимян (1854-1899 г.), известна също като Агнес Джоахим, е била известен британски и сингапурски ботаник-селекционер. С усилията си в края на XIX в. тя развъжда известната орхидея “Vanda Miss Joaquim”, която по-късно става национален символ на Сингапур.

Първата жена доктор в Османската империя
Зарухи Кавалджиян (1877-1969) от град Адапазар, в северозападната част на Турция, е първата жена доктор и учен в Османската империя. След като завършва Медицинския факултет в университета в Илинойс, Зарухи Кавалджиян се завръща в Адапазар, където заедно с баща си започва работа в местната болница и едновременно преподава в Американски колеж. По-късно се премества в Истанбул.

Майката на иранската астрофизика
Астрофизикът Аленуш Терян(1920 г. – 2011 г.) е първата жена в Иран, която става професор по физика. Арменката от Техеран, която ръководи Слънчевата обсерватория на Техеранския университет в продължение на много години, не само прави значителни научни открития, но и подготвя няколко поколения ирански астрофизици.

Арменката, която изстреля ракетата Сатурн
Анна Казанчян-Лонгобардо (родена през 1928 г.) е първата жена-учен в областта на системите за контрол на въздухоплавателните средства в Съединените щати. През 60-те години на ХХ век полага основите за създаването на първата американска ракета “Сатурн”.

Първата жена авиоконструктор на СССР
Елизабет Шахатуни (1911-2011) е завършила Московския авиационен университет и е първата женска авиоконструктор на СССР. През 40-те години на ХХ век Шахатуни в ОКБ, Новосибирск, ръководи отдел за разработка на биплан СХА-1 (AН-2), масово наричан “царевицата”. През 1955 г. отделът на Шахатуни създава АН-8, а по-късно – AН-10 и AН-1.

Арменка, която е оглавявала най-големия университет в Силиконовата долина
Докторът по филология Мери Папазян (родена през 1959 г.) е Президент на университета в Сан Хосе в Калифорния от 2017 г., който е “ковачница за кадри” в Силиконовата долина. Преди това Папазян е била ректор на Държавния университет на САЩ в Южен Кънектикът.

Най-младият учен в Европейския съюз
Осемнадесетгодишната Карина Мовсесиян от Карлови Вари (Чехия) е призната през 2017 г. за победител на 29-ия конкурс “Най-добър млад учен на Европейския съюз” (Европейски конкурс за млади учени). Момичето открило механизъм, който може да предотврати развитието на ракови тумори.
Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *