Севан Нишанян намери УБЕЖИЩЕ в Гърция

Spread the love

21.12.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН –Севан Нишанян е турско-арменски интелектуалец, писател, изследовател, роден на 21 декември 1956 г.

Скоро Севан Нишанян публикува снимка с известния турски историк Танер Акчам в своя профил в Twitter. Той коментира снимката с думите: “С Танер Акчам,  в процес на създаване на проекти за бъдещето на Турция. Не се притеснявайте, всичко ще бъде наред”.

Припомняме, че проф. Танер Акчам, близък приятел на Хрант Динк, е автор на множество произведения, доказващи факта на Арменския геноцид, поради което през 1976 г. е арестуван и осъден на 10 години затвор, но успява да избяга. Днес живее и преподава в университета „Кларк“ – Масачузетс в САЩ.

Известният писател от арменски произход в Истанбул – Севан Нишанян винаги открито е говорил за Арменския геноцид и е показвал смела позиция.

На 14 юли т.г. той бе пуснат в отпуск от затвора, но никога не се върна там. По-късно стана ясно, че гръцките власти са му предоставили временно убежище.

Автор е на книги, сред които „Грешната република“, „Етимологичен речник на съвременния турски език“, който освен че е абсолютно необходим източник на турски език, речникът е признат за ценен инструмент и за семитската и иранската етимология, поради анализа на повече от 5000 арабски и персийски заемни думи, вградени в съвременния турски,  и др.

Нишанян е награден през 2004 г. с награда „Айше Нур Зараколу“ на Турската фондация за правата на човека, за принос и защита свободата на словото.

През 2010 г. Нишанян публикува индекс от над 16 000 имена на места в Анадола, които бяха променени в рамките на турската политика на Републиката. Подробна документация за хилядите традиционни имена, които са заменени през XX в. от новоизобретените турски или турскозвучащи имена най-вече от гръцки, арменски, кюрдски, сирийски, арабски или други вече не е съществува. Проектът “Индекс Анадола” стана онлайн през 2011 г. и се превърна в усилие да се документират всички исторически топоними на Турция. Текущата база данни включва над 56 000 означени имена на места и може да се разглежда онлайн.

През 2012 г. Нишанян открива Скална гробница с фасада, подобна на древните скални гробници, с размери 8/5 метра, издълбана във варовиковата скала, с лице към село Шириндже. Почистването и разкриването на фасадата се прави с ръчни инструменти и отнема три години. Нишанян изработва дизайна и допринеся за разкритието с личен труд.

Той беше осъден на 16 години затвор от турските съдилища за незаконно строителство в собствения си двор, свързано с възстановяване на полуразрушената му родна къща в село Шириндже, област Измир, близо до турското егейско крайбрежие. Съгласно „План за развитие“ на селото, къщата на Нишанян, заедно с още 22 други подлежала на разрушаване. В селцето има една джамия и две християнски църкви.

След 2006 г. Нишанян си сътрудничи с Али Несин, виден математик и филантроп, за построяването на колеж по математика “Несин” в селото. Строена по строго традиционна егейска селска архитектура сграда, предлага летни курсове по математика за колежани и следдипломна квалификация. То привлича изтъкнати преподаватели от цял ​​свят, като през лятото на 2013 г. е посетено от над 300 студенти.

Първите години в затвора Нишанян е задържан с висока степен на сигурност, въпреки че престъпление от този вид обикновено се третират като тривиално дело в Турция. Турските медии съобщават, че арестът му няма нищо общо със строителния закон и е измислен случай, защото той многократно се е явявал с публична критика към турското правителство. Много излизат с призив и петиция да освободят Нишанян.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *