СЕВАН БИЧАКЧЪ – ЮВЕЛИРЪТ, известен като Царя на пръстените/ ВИДЕО

Spread the love

5.12.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – В Турция го наричат „човекът, който събира града в един пръстен“. Вгражда джамиите на Истанбул, Босфора и културните паметници в малките пръстени. Вдъхва им живот чрез занаята. Съчетава различни култури в своите проекти …

  • Роден съм и израснал в Саматия*, в бедно семейство. Счупените играчки не можехме да подменим с нови. Но пък имахме шест празнични дни, а не два. Арменски празник бе раждането Иисус, което наричаме „дзънунт“, празнувахме също Великден, Курбан Байрам, празника Пурим на евреите. Израснал съм в жилищна сграда, в която се празнуваше всеки ден. Наши съседи в Капалъ чарши в Саматия бяха мюсюлмани, арменци, гърци и евреи.
    леля Гюл, Ербинар аби, чичо Арто и Йорго … Бяхме приятели с тях. Един ден родителите ми казаха: „Севан, за да заслужиш хляба си трябва да работиш. Нашия съсед е златар. Ще учиш занаят при него.“

На 12-годишна възраст баща му изпраща Севан да учи занаят при Ховсеп Чатак в Капалъ чарши. След четири години обаче, учителят му почива. Въпреки това, той е научил много за дизайна и изработката на бижута. Севан не губи въодушевлението и интереса си към новата професия.

  • Ръчната работа е заложена в нашите гени. Аз съм благодарен, че гените на моите прадеди са преминали и в мен. Намерили са нов живот чрез моите ръце. Трябваше или да започна да създавам евтини модели, за което нямах капитал или скъпи диамантени накити, за които също нямах капитал или трябваше да прахосам месеци върху изработката на един пръстен… Имаш ли търпение, запитах сам себе си? Да. Имах търпението и представата, само липсата на капитал създаваше трудност на този етап.

Но ето, че се намира някой, който да повярва на Севан и да му отвори вратата към успеха – известната заможна фабрикантка Гюлер Сабаджилер една от най-мощните бизнесмени в Европа, председател и управляващ директор на Sabanci Holding, компанията-майка на Sabanci Group, най-големият индустриален и финансов конгломерат в Турция.
– Изградихме приятелски отношения. Нейното обкръжение започна да се интересува от моята работа. Тогава започнах много да работя.

Севан не следва познатата технология. Създава изцяло нова, вгражда триизмерни изображения в своите бижута.

Четете подробности в брой 202 на вестник “Парекордзагани Цайн”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *