Себу Симонян – един от най-известните съвременни арменски музиканти в Америка

Spread the love

29.06.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Солистът на американската поп-инди група Band Capital – Себу Симонян е един от най-известните съвременни арменски музиканти в Америка. Дуетът му с Райън Мърчант успя да спечели сърцата на милиони слушатели, както в САЩ, така и извън страната.

Себу Симонян (ръка. Սեպուհ Սիմոնյան) е роден в Алепо, Сирия през 1978 г. в семейство на ливански арменци, които са избягали в Сирия от гражданската война в Бейрут. Връщайки се от Сирия в Ливан, семейството на Симония скоро се премества в Съединените американски щати. Корените на музиканта са от Западна Армения, откъдето неговите прадеди са избягали по време на геноцида от 1915 г.

Симонян започва да се занимава с музика в най-ранна възраст: отива на курсове по пиано, пее в арменския хор и на 15 години създава първата си рок група. Себу Симонян завършва Университета на Калифорния, където учи музика, но паралелно работи като асистент и главен редактор на арменския вестник на Америка “Асбарез”, пише музика за реклами.

Дебюта на Симонян и Мърчант с песента «Сигурност и звук» («Safe and Sound», 2011 г.). създава фурор в музикалната индустрия на САЩ и веднага се превръща в хит, като печели най-доброто място и най-висока оценка на класациите в страната – излиза на първо място в американските класации в САЩ за „Алтернативни песни“, както и в националните класации в Германия (Използвана е за реклама на Vodafone), Мексико, Венецуела, а скоро след това е номинирана в категорията “Най-добър видеоклип” за наградите “Грами”.  Режисиран от Грейди Хол, клипа представя в хронологичен ред различни танцови стилове, като в кадрите Мърчант и Симонян танцуват заедно с професионалните танцьори.

Визитната картичка на арменския солист на Capital Cities е характерната буйна брада, която американските медии често посочват в публикациите си.

Себу Симонян е активен член на арменската общност в Лос Анджелис, участва в Комисията за “арменския въпрос” (на арменски – Հայ Դատ), организира благотворителен концерт в подкрепа на признаването на Арменския геноцид. През последните четири години Симонян посещава два пъти своята историческа родина Армения, където кръщава синовете си Рафи и Ован.

Група “Capital Cities” е основана през 2010 г. от Райън Мърчант и Себу Симонян. Дебютният албум “В мистериите на приливната вълна” бе пуснат в Лос Анджелис през 2013 година.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Един интересен клип на Себу е със арменската поп певица Сирушо „Вуй Аман“ (Vuy aman), 2017 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *