СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯТ ПРАВОЗАЩИТНИК БЕНДЖАМИН ФЕРЕНЦ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ АРМЕНСКАТА ХУМАНИТАРНА ИНИЦИАТИВА „АВРОРА”

Spread the love

29.07.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Световноизвестният юрист и правозащитник Бенджамин Ференц е станал почетен съпредседател на Избирателната комисия на Арменската Хуманитарна Инициатива „Аврора”, съобщават от Канцеларията на Фондацията.

„Изключително сме радостни да приветстваме Бенджамин Ференц – един човек, който е направил света по-добър чрез своята борба за пострадалите от престъпленията срещу човечеството. По време на своята дейност той е защитавал човешкото достойнство и човечността от преследванията и геноцидите. Щастливи сме, че той се присъединява към Инициативата „Аврора”, се казва в изявлението на Фондацията.

Самият Бенджамин Ференц е впечатлен от работата на „Аврора” по целия свят. „Аз съм впечатлен от работата, която „Аврора” осъществява по целия свят. Ние служим на една обща цел – да създадем по-човешко общество, където надделява законът. Щастлив съм да се присъединя към хората, които са поели мисията да направят света място с повече състрадание и подкрепа към хората.”, споделя самият Ференц.

Бенджамин Ференц е роден в Трансилвания. След Първата световна война семейството му имигрира в САЩ. Ференц завършва право в Харвард. По време на Втората световна война служи в американската армия. На 27 години е главен прокурор по делото “Айнзатсгрупен” в Нюрнбергския трибунал за военни престъпления. Подсъдими по делото са 22 ръководители на СС, които са обвинени за смъртта на повече от един милион души, повечето евреи и цигани. Впоследствие се подпомага обезщетяването на оцелели хора от холокоста. Активен привърженик на идеята за създаване на международен наказателен съд и борец за мир.

Превод от арменски: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *