Световният съюз на еврейските студенти признава Асирийския, Гръцкия и Арменския геноцид

Spread the love

04.01.2018, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Световният съюз на еврейските студенти (WUJS) официално призна Арменския геноцид на 44-ия си световен конгрес в Израел, след като австралийският евреин, адвокатът Ариел Зохар беше сред ключовите оратори за предложението, съобщи Арменският национален комитет на Австралия (ANC- -AU).

Зохар, който бе ключов фактор зад възникналото отскоро младежко движение на Victorian Young Labor, признаващ Арменския геноцид, беше включен в това историческо предложение от Аарон Майер и Йос Таршиш.

Изпълнителният директор на ANC-AU – Хайг Кайсерян благодари на WUJS за това важно за правата на човека изявление.

“Благодарим на Ариел Зохар и колегите му в Конгреса на Световния съюз на еврейските студенти за приемането на предложение, което не само признава Геноцида, извършен на Османската империя срещу арменците, гърците и асирийците, но и “осъжда” и “отхвърля” всеки “опит да се отрече, наруши или пренебрегне историческата реалност на този геноцид”, каза Кайсерян.

“Това предложение изпраща силно послание към правителствата на Израел и други, като Австралия напр., че правата на човека не са там, за да бъдат договаряни за дипломатическа печалба, независимо от обстоятелствата”, добави той.

Предложението гласи следното:

Този конгрес отбелязва …

Това, че между 1915 и 1923 г. милиони арменци, понтийски гърци и асирийци са били убити от ръцете на Османския халифат.
Трагичното престъпление безспорно бе извършено с намерение за премахване на тези християнски общности чрез геноцид. Това е преднамерено и систематично избиване на около 2-3 милиона цивилни граждани, а не законно военно действие.

Този конгрес вярва …

Това е наша отговорност като еврейска организация за борба с всички форми на расизъм.

Този конгрес решава …

Да осъди и отхвърли всеки опит да се отрече, наруши или пренебрегне историческата реалност на този геноцид.
Да признае значението от изучаването и запазването на паметта от този геноцид и да се присъедини към арменската, понтийската гръцка и асирийската общност в чест на невинните хора, които са станали жертва на това престъпление.

На страницата си във Facebook Зохар пише: “Сега WUJS официално ще призове правителствата на Израел, Австралия и други да се присъединят към все по-големия списък от 28 страни по света, за да признаят официално страданията и несправедливостта към арменците и другите малцинства от ръцете на тогавашната Османска империя ( дн. Турция)”.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *