САМО ЕДНА КАПКА АРМЕНСКА КРЪВ Е ДОСТАТЪЧНА… Варужан Восганян

Spread the love

Февруари, 2015

IMG_9312 copy02.07.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 27 юни т.г., в Кукления театър в Пловдив бе представен спектакълът по рома на Варужан Восганян „Прошепната книга“ на арменски език.

Артистите от детска театрална трупа „Малвина Манукян“ към „Парекордзаган“ клон Пловдив подготвиха премиерата на арменски език за по-малко от месец. Силните епизоди от романа, с които участващите от 5 до 18-годишна възраст артисти показаха страданието на арменския народ, бяха подбрани от режисьора Евелина Николова. Те силно впечатлиха автора на романа, който пристигна от Румъния за първото представление на арменски език. С насълзени очи и развълнуван от видяното, Варужан Восканян се изкачи на сцената и сподели, че сълзите му са предизвикани от радостта, че образите на дядо му Сетрак и дядо Гарабед отново са оживели чрез малките артисти.

Когато Силва Долмаян сподели, колко интензиво е работила с децата за да подготви ролите им на арменски език, и че сред тях има деца от български произход и от смесени бракове, Варужан Восганян с усмивка отговори – „Само една капка арменска кръв е достатъчна за да се чувстваш арменец“.

Щастливи усмивки се появиха на детските личица, когато г-н Восганян публично ги покани да представят спектакъла в Букурещ и Констанца.

Хрипсиме Ерниасян

Гл. редактор на в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

IMG_9287 copy IMG_9280 copy IMG_9254 copy IMG_9249 copy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *