Руско външно министерство: Конфликтът в Карабах ще сложи край на компромиса

Spread the love

01.02.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Русия, заедно с други държави от Минската група на ОССЕ по споразумението в Арцах, активно подкрепя намаляването на напрежението по фронта и полага усилия за разширяване на мисията на наблюдателите на ОССЕ в конфликтната зона.“В рамките на ОССЕ бяха подготвени няколко вида документи, регулиращи дейността на допълнителни наблюдатели на ОССЕ в конфликтната зона. На срещата на министрите на външните работи на двете страни, проведена на 18 януари в Краков, страните получиха актуализирани предложения. Министрите по принцип се съгласиха с документа, изготвен от медиаторите. Остават някои технически подробности, които страните трябва да договорят, преди да започне механизмът за разширяване на мониторинга”, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг в сряда.

Според нея, само страните по договора, след като са показали политическа воля, могат да стигнат до компромисни решения, които ще сложат край на продължителния конфликт.

Припомняме, че руският съпредседател на Минската група Игор Попов заяви, че арменските и азербайджанските външните министри постигнаха принципно съгласие по документа, изготвен за допълнителните наблюдатели.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *