РУСКОТО ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО КОМЕНТИРА СКАНДАЛА с отстраняването на АРМЕНСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ, от заседание на ПАЧИС в Киев на 30 ноември т.г.

Spread the love

1.12.2017 ГАНТЕХ АРАРАДЯН – “Украинското председателство на практика отстрани делегацията на арменските парламентаристи, с които заедно работеха по измененията на окончателната Декларация по въпроси от основно значение. В резултат на това арменската делегация беше принудена да напусне залата в знак на протест.

Стана ясно, че Украйна не може да се справи с задълженията си като председател на ПАЧИС (Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество): нарушени са общоприетите норми и принципи на многостранните институции, не се допусна участие в пълен състав на делегациите и участието им в дейностите, нарушени са основните принципи на парламентаризма”, се казва в изявлението на руското външно министерство.

Външното министерство изрази също съжаление, че нарушенията на правата на делегациите са възникнали при негласно съгласие на останалите членове.

“Този въпрос изисква сериозно обсъждане в рамките на Асамблеята. Украинците действително злоупотребяват с председателството му, „извивайки ръцете“ на делегатите на ПАЧИС и по този начин обезпечават очевидно приемането на формулировки, които са извън икономическите теми, с които трябва да се занимава Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество”, се казва в изявление.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *