“Россия” за Ереван, който Алиев иска да си върне/Видео 

Spread the love

12.02.2018 Г. – ГАНТЕХ АРАРАТЯН – В предаването “Пешком” на канал “Россия Культура” посветиха епизод на Ереван, който разказва истории за древната арменска столица, за нейната архитектура, паметници, музеи и талантите, които този слънчев град е дал на света.
“Малката Армения даде на света много таланти. Всички познаваме арменски художници, артисти, музиканти. В Москва е работил архитектът Алабян, рисувал е Налбантян, разсмивал е хората Енгибаров. Кеосаян е снимал филми. Мъкрътчян се е снимал във филми. Музиката  са композирали Бабаджанян и Хачатурян, а паметници са издигани от скулптора Франгулян.

Тур “Великите арменци” може да се извървиш не само в Москва, но и в Париж, Тбилиси, Сан Франциско “- започва разказа си автор и водещ Михайл Жебрак.
Разхождайки се из Ереван, телевизионният хост разказва за Александър Таманян, чиято работа в много отношения определя модерния архитектурен образ на Ереван. Прекоси Каскадата и влезе в музея Кафеджян, посети площада на Републиката, Каскадата, сградата на Ереванския академичен театър за опера и балет, посети паметника на Давид Сасунски и установи, че в Ереван има 2800 чешми – толкова, на колкото и години е столицата на Армения.
В този епизод, озаглавен “Пешком… Ереван творческий” Михайл Жебрак говори за дома – музей на Мартирос Сарян и Сергей Параджанов, а в следващият епизод, който ще се излъчи в неделя, 18-ти Февруари 2018 по телевизионен канал ” Россия Культура”, ще се разказва за Апостолическа Армения – първата държава в света, приела официално християнството.
Припомняме, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев в речта си на конгреса на управляващата партия “Йени Азербайджан”, заяви, че Ереван е историческа земя на Азербайджан и азербайджанци трябва да си върнат тази историческа земя.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *