Рон Торосян нает да прави PR на Турция в Америка: Наистина ли е арменец?

Spread the love

Корените на PR агентът Рон Торосян са Арменски

Харут Сасунян, редактор на „Калуифорния куриер“

06.12.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Миналата седмица написах колона за Рон Торосян, който е подписала договор с Република Турция за PR в Съединените щати. Торосян е собственик на 5WPR, фирма за връзки с обществеността, базирана в Ню Йорк.

Написах, че не знам дали Торосян е бил етнически арменец или просто има близка на арменците фамилия, нещо, което се среща при някои евреи и иранци. Но преди да напиша колоната си, се опитах да се свържа с него и оставих две гласови съобщения в кабинета му. Но той не ми върна телефонните обаждания.

След като написах тази колона, получих няколко имейла и телефонни обаждания от г-н Торосян (на снимката). Получих и много имейли и телефонни обаждания от арменци по целия свят, които познаваха семейството на Торосян.
Също така забелязах, че няколко коментара под моята колона твърдят, че г-н Торосян не е арменец, базирани на неговата активност и участие в еврейски каузи и организации.

Обаче аз бях информиран от един канадски арменски гражданин, бивш жител на Йерусалим, че той е израснал в този град с бащата на Рон, Харут Торосян, който сега живее в Ню Йорк.

Дядото на Рон е бил Воскан Торосян, а баба му – Мариам.
Воскан и неговото семейство живеели в манастира на арменската патриаршия в Йерусалим. Воскан работи като помощник в Патриаршията. Бащата на Рон е посещавал арменското училище “Сурп Таркманчац” в манастира. И бащата и дядото на Рон са били членове на Хоменътмен (арменски спортен съюз, скаути). Воскан е бил и посветен член на Арменската революционна федерация „Ташнагцутюн“.
Тъй като бащата на Рон е женен за еврейка, Рон се счита от еврейската общност за евреин. Той е възпитан като евреин и смята себе си за евреин, а не за арменец. От семейните приятели на Рон и бившите съученици на баща му научих много за роднините и личния му живот. Но споменах само баща му и бабите и дядовците за да докажа, че отчасти носи и арменското наследство, а не иранско или еврейско.

Интересното е, че в един от имейлите, които Рон Торосян ми изпрати след първата ми статия, той заявява: “Аз съм евреин. Аз съм американец, роден и израснал в еврейски дом, и съм горд да образовам децата си в еврейските училища. Аз не мисля и никога не съм смятал себе си за арменец. Провеждате комичен, абсурден и разрушително грозен фарс”.

Отговорих на Торосян в имейл: “Благодаря ви, че най-накрая се свързахте с мен.

Иска ми се да бяхте отговорили на двете телефонни съобщения, които оставих за вас през последния месец. Уважавам това, че се чувствате евреин. Това е вашият избор и решение. Въпреки това, да бъдеш евреин, не те освобождава от неприемливото решение да правиш PR за държава, която отрича геноцида, независимо дали си евреин, арменец или от друга националност. Като потомък на оцелелите от Холокоста и Арменския геноцид, независимо дали на първо място поставяте еврейския или арменския си етнически произход, вие сте под двойно натоварване, което води до особено чувствителност към геноцида. Както посочих в моята колона, вие сам сте критикували тези, които правят PR за диктатори. И все пак сте приели да ви платят да правите PR за диктатора Ердоган. Ако не смятате Ердоган за диктатор, тогава вие сте един от малкото хора в света, които мислят така!”

По ирония на съдбата, през юни 2010 г., преди Торосян да подпише договор за PR с Турция, той организира антитурски протест в Манхатън, след като израелската армия нападна турската “хуманитарна” флотилия.

Торсосян е цитиран: “това, което така наречените активисти за мир на турския кораб направиха, не беше нищо друго освен хитро измислено антисемитско линчуване.”

И още една ирония – на 27 януари 2017 г., в The Observer, в отговор на Джаред Кушнер, издател на The Observer и заварен син на президента Тръмп, критикуващ PR фирмите за връзки с обществеността, че “замазват репресивните режими …” Торосян пише: “диктаторите и терористите не заслужават никаква помощ от Връзки с обществеността”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *