РОДЕН В АДАНА: Историята на 93-годишният Антараниг Техарарян/ ВИДЕО

Spread the love

07.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Тя започва с депортирането на родителите му от родния им град Диарбекир, Турция през 1915 г. Той разкрива трудностите, срещани от родителите му, и как двамата му много малки братя умират от глад по време на депортацията.

Тази историята следва желанието на родителите му да намерят безопасно място и преминавайки през Близкия изток, тяхното следващо временно местонахождение се оказва град Алепо (Халеп), Сирия, който преди това е бил  част от Османската империя. Възникват и други усложнения, които принуждават баща му да избяга от Халеп посред нощта, защото е осъден на смърт от турския военен трибунал и е принуден да напусне съпругата си и да търси убежище в Адана, Турция до 1918 г.

След обявяването на примирието, родителите му отново се събират в Адана, Турция, където Антараниг е роден на 4 юли 1921 г. Предаването на Адана на Турция от французите предизвиква още един катаклизъм и по-нататъшно депортиране на арменците в този град. Родителите му са принудени отново да бягат и стигат до Бейрут, Ливан, крайната им дестинация.

Към днешна дата никой не знае място, където са костите на двамата му братя, които са загинали в пустинята.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *