„РОБЪРТ МОРГЕНТАУ БЕ ГОРД С ТЯСНАТА СВЪРЗАНОСТ НА СЕМЕЙСТВОТО СИ С АРМЕНСКИЯ НАРОД.” – Никол Пашинян изпрати съболезнователно писмо до семейството на Робърт Моргентау

Spread the love

25.07.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Премиер-министърът на Република Армения Никол Пашинян изпрати съболезнователно писмо по повод кончината на големия приятел на арменския народ, внукът на американския посланик на САЩ в Османска Турция през годините на Геноцида над арменците Хенри Моргентау, най-великият прокурор в историята на Ню Йорк – Робърт Моргентау. В писмото се казва:

„Скъпо семейство Моргентау. С дълбока болка научихме за кончината на големия приятел на арменския народ, достойния внук на посланик Хенри Моргентау – Робърт Моргентау.

Като голям патриот, ветеран от войната, водещ специалист в областта на правото и защитник на правата на човека, господин Моргентау винаги е печелил любовта и уважението на всички.

Със своето трудолюбие, непоколебима готовност да служи на родния град Ню Йорк и на хората, с умението си да разрешава по най-добрия начин най-сложните правни въпроси, той  представляваше ярък пример за няколко поколения юристи.

По волята на съдбата семейство Моргентау вече повече от един век е свързано с нашия народ. Ние сме признателни към Вашето семейство за подкрепата към нашия народ през годините на Арменския геноцид, оказаната помощ за оцелелите, обезпечаването на международната информираност за това престъпление и усилията за признаването на Геноцида. Името на посланик Хенри Моргентау е написано със златни букви в страниците на историята на арменския народ, без когото много епизоди от този страшен период, за съжаление щяха да останат неизвестни на човечеството.

Като достоен син и последовател на своя баща и дядо, господин Робърт Моргентау продължи тяхното дело и бе горд с тясната свързаност на неговото семейство с арменския народ.

В този тежък момент изразявам дълбоки съболезнования на цялото Ви семейство, роднините и приятелите Ви. Светла памет на господин Моргентау, който завинаги ще остане в сърцата на арменския народ.”

Превод от арменски: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *