Решаването на конфликта в Арцах е включено в списъка с приоритети на ООН

Spread the love

18.01.2018 ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 16 януари, по време на неофициална среща в централата на ООН, генералният секретар Антонио Гутериш представи 12-те приоритета на организацията за 2018 г., включително конфликта в Арцах.
“Изненадан съм от продължителните конфликти и разпространението на тероризма. Ние се занимаваме с гордиевия възел в Близкия изток и потенциална ядрена катастрофа на Корейския полуостров. Необходимо е да се отблъсне опасната вълната на национализма, както и дадем нов тласък на инициативи за посредничество, в това число и във “формат Норман” и Тристранната контактна група за източната част на Украйна, Минската група за Арцах, международни разговори в Женева относно Грузия, и на процеса в “5 + 2 ” в Приднестровие (Молдова), каза Антонио Гутерис в речта си.
В допълнение към решаването на конфликта в Арцах, генералния секретар на ООН отбеляза важни задачи като управление на кризите в Украйна, Сирия и Мианмар, за да се гарантира стабилността в Ливан и започването на диалог по въпросите на Йемен.
Припомняме, че Организацията на обединените нации (ООН) е включила Армения в своя почетен списък през 2018 г. за навременното плащане на членския внос.
Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *