РЕСТАВРАТОРИТЕ СА НАМЕРИЛИ УНИКАЛНИ АРТЕФАКТИ ПО ВРЕМЕ НА РЕМОНТА НА ПЪРВОПРЕСТОЛНИЯ ХРАМ „СВ. ЕЧМИАДЗИН”

Spread the love

02.08.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Реконструкцията на Първопрестолния храм „Св. Ечмиадзин” трае вече 7 години, по време на която реставраторите са намерили уникални артефакти.

Специалистите са направили няколко любопитни открития. За това разказва архитект-раставраторът на храма Амиран Бадишян в разговора си със Sputnik Армения.

„Реконструкцията на църквата започна през 2012 година. До 2017 година, преди да започнем съществените реставрационни действия, ние сме провеждали изследвания, в които са участвали специалисти от Япония и Италия. Беше решено, че при реставрацията ще бъдат използвани италиански материали, но работата ще извършат арменските специалисти. Паралелно с реставрационните действия храмът започна да ни поднася изненади.”, разказва той.

По думите на Бадишян, първото откритие се отнася до проекта на храма. Архитектите винаги са твърдели, че поначало храмът е бил базилика, а четирите олтара са достроени по-късно. Но по време на реставрационните работи тази версия е била опровергана. Архитектът съобщава, че по време на подсилването на пиластри, в основата им са намерени кръстовидни подпори. Това предполага, че олтарите и останалата част на църквата са били изградени едновременно.

„Храмът е с централен купол и има четири олтара. По време на работата не видяхме нищо, наподобяващо базилика. Преди това в научния свят царуваше версията, че арменската средновековна архитектура, особено ранносредновековната, е формирана на основата на базилика.”, казва Бадишян.

Друго откритие в свързано с колони от IV век. След отстраняването на дебелия слой мазилка са разкрити любопитни изображения от IV-V век, издълбани върху камък. Архитектът смята тези изображения за откритие, тъй като те са важни не само за арменската архитектура. Тези модели с уникални детайли имат значение за християнската архитектура като цяло.

“Тази находка доказва древността на храма. Намерените столици с техните скулптури са преход от предхристиянската архитектура към християнската”, казва той.

Архитектът подчерта, че след приключване на реставрационните работи ще бъдат изложени находки. Освен това Бадишян планира да представи всички открития в отделна монография.

Той отбеляза, че се планира реставрационните работи в Първопрестолния Храм „Св. Ечмиадзин“ да приключат до 2020 г.

Първопрестолният Храм „Св. Ечмиадзин“ се счита за една от най-старите катедрали в света. Църквата е построена през 301-303 г. по молба на Св. Григорий Просветител веднага след приемането на християнството като държавна религия в Армения.

Превод от арменски: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *