РЕЗЮМЕ: Въпросът с претенциите на арменските територии и Арменската църква през 1945-1949 год.

Spread the love

НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПО АРМЕНИСТИКА

Въпросът с претенциите на арменските територии и Арменската църква през 1945-1949 год.

РЕЗЮМЕ

През м. март 1945 година, след денонсирането на съветско-турския договор за дружба и неутралност от страна на Москва, Йосиф Сталин решава да използва Арменската църква за реализацията на Арменския въпрос. Имайки предвидфакта, че от 1938 година Арменската църква нямаше избран католикос – духовен глава на църквата, Москва дава своето съгласие да бъде организиран избор на Католикос на всички арменци. На 22 юни 1945 година, Великият национално-църковен събор единодушно избира Кеворк Чорекчян за Католикос на всички арменци, а на 24 юни 1945 година извършва неговото ръкополагане и помазване и той се изкачва на патриархалния трон с името Кеворк VI Чорекчян. Новият католикос поема всички директиви на Сталин по повод предстоящото включване на Арменската църква към антитурската „териториална” игра. В тази връзка трябва да се отбележи огромната роля на Кеворк VI, който отваря нова страница в историята на борбата на арменския народ за завръщането на окупираните земи от Турция. Всички следващи Върховни патриарси на Арменската църква са продължили делото, което започна именно Кеворк VI Чорекчян.

——————————————————–

Скъпи приятели,

Всеки от Вас, който има желание статията, резюмето на която сме представили по горе, да бъде преведена на български език и публикувана в рубриката „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПО АРМЕНИСТИКА” в нашия сайт, може да насочи своите финансови дарения в размер на 35 лева (превода на всяка статия е оценена според обема й) към нашата банкова сметка:

„Алианц Банк България” АД

Титуляр: Нерсес Кетикян

IBAN: BG22BUIN95611000123075

SWIFT: BUINBGSF

Цел: Дарение

След като направите дарение, Ви молим да се свържете с нас.

Тел. за връзка:  0876 212 553, 0897 212 553

E-mail: GanteghAraratyan@gmail.com, NKetikian@gmail.com

Изказваме нашите най-сърдечни благодарности към всички, които подкрепят дейността на нашия сайт, както финансово, така и морално.

БЛАГОДАРИМ ВИ!

Можете да разгледате още статии, които предстоят да бъдат преведени и публикувани в сайта ни, ако посетите тази СТРАНИЦА

732168

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *