РЕАКЦИЯТА НА ТУРЦИЯ относно новоприетият гръцки закон за криминализиране отричането на Арменския геноцид

Spread the love

Реклама-за-отдел-Новини12

Танджу Билгич11.09.2014, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Министерството на външните работи на Турция внимателно е проследило процеса за подготовката и приемането на закона за криминализиране отричането на геноцидите в гръцкия парламент и постоянно е призовавал гръцките власти да покажат необходимата чувствителност към този въпрос. Това заявил говорителят на МВнР на Турция Танжу Билгич.

Той подчертал, че турската страна е обърнала особено внимание на изявлението, направено в Парламента на Гърция, според което този закон няма да бъде елемент във външната политика на страната и няма да бъде насочен срещу някоя държава, в това число и Турция.

Говорителят на МВнР на Турция отбелязал, че турската страна внимателно ще следят прилагането на закона, който, според турската страна, „е против принципите на демокрацията и свободата на словото, която е основата на демокрацията”.

На 09 септември гръцкият парламент, с 54 „за”, 42 „против” и 3 „въздържал се”, прие закон, според който отричането на Геноцида на територията на Гърция, е криминално престъпление. По този начин Гърция стана третата страна в Европейския съюз, след Швейцария и Словакия, която криминализира отричането на Геноцида над арменския народ.

Нерсес Кетикян

Други материали за АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

В-к-Парекордзагани-Цайн12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *