РАКЕЛ ДИНК призова скритите арменци в Турция да не се страхуват да разкриват арменските си корени

Spread the love

Реклама-за-отдел-Новини12

30.09.2014, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – В Швейцарският град Лозана се състоя мероприятие под надслов: „Арменският Дерсим”, което бе в подкрепа на арменците от турския град Дерсим. На събитието бе обсъден извършения Геноцид над арменското население в града и положението им в наши дни, пише турският сайт Demokrathaber.net. По време на мероприятието се изказаха представителите на арменците от Дерсим – Стефан Джем Халавурт и Робер Реджеп Кая. Те  отбелязаха, че примера на Хрант Динк, който плати с живота си за позицията си в Турция, се е превърнал във вдъхновение за много арменци от Дерсим да се завърнат към своите корени. Те са подчертали, че всичко, което се е случило с арменците в Дерсим преди и след 1915 година може да се окачестви единствено като Геноцид. Те са отбелязали колко е важна работата по възстановяването на арменските църкви и училищата в региона. Хосподин Халавурт заявил, че планират в скоро време да започнат християнски уроци и да построят в центъра на Дерсим арменска църква.

Към присъстващите поднесла своето послание и Ракел Динк, вдовицата на убитият арменски журналист Хрант Динк. Тя призовала дерсимските арменци да не се страхуват да се завърнат към своите арменски корени. „Само така ще можем да накараме турското общество да застане лице в лице със своята история. Общата ни болки ще ни сближи”, казала тя.

По време на мероприятието, в музикално – художествената част се представиха – певицата Хасмик Арутюнян и световноизвестният музикант Дживан Гаспарян.

Нерсес Кетикян

В-к-Парекордзагани-Цайн12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *