РАЗКАЗИ ЗА АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД: Роднините на прадядо ми са заляти с нафта и изгорени в яма

Spread the love

Без име

 Մեծ պապիս ընտանիքի անդամներին այրել էին մի փոսում՝ նրանց վրա նավթ լցնելով03.06.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Роза Манукян от Армения, предоставила на сайта ArmenianGenocide100.org историята на своя прадядо, Рубен Манукян, роден през 1905 г., в  Муш.

„Прадядо ми и брат му – Гурген, са пътували до Източна Армения заедно с отстъпващите руски и арменски войници на Царска Русия. Те били 12-14 -годишни момчета, не са знаели нито фамилиите, нито точният си адрес. През пролетта на 1915 г. турците изгорили цялото им село. Роднините на прадядо ми били хвърлени в една голяма яма, след това изсипали върху тях нафта и ги запалили. Но братята успели да избягат през прозореца на дома си. Чудо е било, че при тези обстоятелства момчета на такава възраст са успели да избягат, тъй като турците, като закон, винаги убивали първо представителите на мъжкия пол. Но братята са успели да се скрият при един съсед, приятел на 11164604_1012473492110078_2441819478561072103_nбаща им, който бил турчин.

Докато руската армия владеела завзетите в Западна Армения земи, децата са живеели при този турчин и са работели за него. Останали там, докато руската армия решава да отстъпи на изток. Тогава братята са били принудени да напуснат собствената си земя и завинаги да се изселят оттам. В Източна Армения ги настанили в сиропиталище. Тъй като те помнели само името на баща си, който се наричал Манук в сиропиталището ги кръстили с фамилията Манукян.”

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *