РАЗКАЗИ ЗА АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД: Представители на властта са снимали масовото убийство на арменски лекари по време на Геноцида

Spread the love

Февруари, 2015

armenian genocide707.08.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – От рубриката „РАЗКАЗИ ЗА АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД”, ви представяме историята на доктор АРМЕНАК ХАЙРАНЯН, роден през 1881 година в Дивриги (град в Западна Армения, провинция Сивас (Себастия), днешна Турция), който заедно с други арменски лекари е бил арестуван и убит по време на Арменския геноцид. Историята е взета от книгата „Арменските лекари, които са били репресирани и насилствено убити в Османската империя, в Република Турция и в околността”, на Х. Минасян, издадена през 2014 г. в Ереван.

Арменак Хайранян е роден през 1881 година в Дивриги, център на окръг Дивриги на провинция Себастия (Сивас), в богато семейство.

Основното си образование получава в училището на родния град. През 1908 година е завършил Медицинския университет на град Женева (Швейцария).

11164604_1012473492110078_2441819478561072103_nПрез 1908-1909 год. в Берлин (Германия) преминава специализация по хирургия.

С прякора „Д-р. А.Х.”  пише публицистични статии в арменското издание „Азадамард” (Константинопол).

През 1913 година оставя семейството си в Берлин и се връща в родния град Дивриги, за да се грижи за тежко болната си майка. В града започва да лекува и други съграждани, които се обръщат към него. По-късно започва работа в Себастия. Бил е член на АРФ „Ташнагцутюн”, един от ярките представители на партията в Себастия.

След започването на Първата световна война през 1914 година е мобилизиран в Османската армия и служи като лекар-хирург във военната болница.

Тогава установява добри отношения с германски трениращи офицери, които са пристигнали в Себастия и става техен преводач. Възползвайки се от това приятелство и надявайки се на  тяхната защита, той пише смели писма до губернатора на Себастия, кръвожадния Муаммер, с искания да бъдат освободени негови приятели.

Арменак Хайранян получава вест, че великият арменски хайдутин Мурат от Себастия, в планината Сахар, се е разболял тежко от чума и има нужда от спешно лечение.

Взема със себе си доктор Пахтасар Вартанян и тайно се изкачва в планината. Там той намира Мурат в една тъмна и влажна пещера. Лекарите назначават нужното лечение, дават му лекарства и се връщат. След няколко дни Мурат оздравява.

През м. май 1915 година, лекарите Пахтасар Вартанян, Арменак Хайранян и полицейският лекар Максут са арестувани и вкарани в затвора.

На 27 май, 1915 година след като и тримата са бити жестоко, с вързани ръце ги водят на югоизток към Йенихан, в долината Ит Тагъ. Там в една местност, наричана Ит Мезар, турските войници ги разстрелват и ги погребват със свои ръце.

На насилственото убийство на арменските лекари присъстват представители на властта, членове на местния клон на управляващата партия „Иттихад” Али Шефик и Пертев бей, които снимат убийствата им. Тогава Арменак Хайранян е бил на 34 години.

Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *