Първият клонинг на животно в света е създаден от арменски учен

Spread the love

19.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Китайски учени обявиха раждането на клонирани маймуни, затова най-голямата руска информационна агенция подготви списък с най-известните експерименти за клониране на бозайници, в който е включен първият случай на създаването на клонинг – мишки албиноси от съветския академик Левон Чайлахян.
“За първи път бозайник е клониран от съветски учени, ръководени от Левон Чайлахян от Института за Биологична физика на СССР към Академията на науките, е докладвано от списание” Биофизика” през 1987. С помощта на електростимулация биолозите обединяват ембрионална клетка с яйцеклетка на мишка албинос, пречистена от генетичен материал. В резултат на това се появяват три мишки клонинги”, казва РИА Новости.
Съветският и руски физиолог, член на Академията на науките на СССР и Руската академия на науките РАН – Левон Чайлахян е роден на 21 юни 1928 г. в Ереван. Завършил е Биологическия факултет на Московския държавен университет. Автор е на повече от 300 произведения, включително 6 монографии, посветени на изследването на електрофизиологията на възбудимите тъкани и физиологията на междуклетъчните взаимодействия. Левон Чайлахян почина на 23 февруари 2009 г. в град Пушкино (район Москва).
Припомняме, че световноизвестния учен Борис Бабаян създаде първия суперкомпютър на СССР.

Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *