ПЪРВАТА ОФИЦИАЛНА СРЕЩА МЕЖДУ ПАШИНЯН И АЛИЕВ МИНА В КОНСТРУКТИВНА АТМОСФЕРА: МИНСКА ГРУПА КЪМ ОССЕ (Снимки)

Spread the love

01.04.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – По резултати от състоялата се на 29 март т.г. 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nвъв Виена среща на министър-председателя на Армения Никол Пашинян и президента на Азербайджан Илхам Алиев със съвместно изявление излязоха главите на МВнР на двете страни и съпредседателите на Минската група към ОССЕ. В текста на изявлението, което Снимка на Nerses Ketikian.бе публикувано в сайта на ОССЕ се казва:

„Премиер-министърът на Република Армения Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев днес се срещнаха за първи път под патронажа на съпредседателите на Минската група към ОССЕ – Игор Попов (Руска Федерация), Стефан Висконти (Франция) и Ендрю Шофер (САЩ).

В срещата участваха още министрите на външните работи на двете страни Зохраб Мнацаканян и Елмар Мамедяров. На срещата присъства и Личният представител на действащия председател на ОССЕ – Андрей Каспършик.

Срещата мина в позитивна и конструктивна обстановка и даде възможност на двамата лидери да изяснят своите позиции. Пашинян и Алиев размениха мнения по редица ключови въпроси за процеса на уреждането и по съществото на идеите.

Премиерът на Армения и президентът на Азербайджан подчертаха важността на създаването на среда, която ще подкрепя мира и на предприемането на бъдещи ясни и чувствителни стъпки в процеса на преговорите, за да се стигне до мирното му уреждане.

Припомняйки техния разговор в Душанбе, лидерите потвърдиха своята вярност към прекратяването на огъня и към подобряването на механизмите за директни контакти. Те се съгласиха още да развиват редица процеси в хуманитарната сфера.

Премиерът и президентът са наредили на своите министри в близко бъдеще отново да се срещнат със съпредседателите. Те са се съгласили още да продължават директния диалог.”

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *