ПЪРВАТА КНИГА на кумански език е написана с АРМЕНСКИ БУКВИ

Spread the love

28.11.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 28 ноември т.г., на брифинг в Астана, посланикът на Казахстан в Армения – Тимур Уразаев (на снимката) говори за необходимостта от по-сериозни изследвания на куманското писмо.
“В Армения има такъв уникален музей, който в същото време е научно-изследователски институт – “Матенадаран”. В музей – института за древни ръкописи, където се съхраняват, според различни оценки, около 10-12 хиляди различни видове ръкописи, съществуват запазени паметници на кумански език.

Многократно наши казахски официални делегации на най-високо ниво, по-специално, държавния глава, при посещенията си в Армения са били запознати с тези писмени паметници.

Казахстански посланик отбеляза необходимостта от изследвания, които могат да се хвърли светлина върху живота на “арменските кумани* (кипчакци)”.

Според казахския учен турколог –  Александър Гаркавец, както и от арменски средновековни материали, съхранявани в Матенадаран, през XII-XV век на територията на арменското платото са живели около 40 хиляди кипчакци (кумани), които са били принудени да напуснат родната степ по време на Монголската инвазия. В резултат на миграционните процеси, повечето арменски кипчакци се появяват в Източна Европа, където са запазените писмени паметници на куманите, наброяващи десетки хиляди страници написани с арменски букви. Преди повече от 400 години с арменски букви е написана първата в света книга на кумански език.

* Куманите (наричани още кипчакци) са  номадски тюркоезичен народ, който се е формирал в степите на Азия и е нахлул в Европа през X век. Първоначално те се появяват в земите на Източна Украйна и Среднодунавската низина. Куманският език е мъртъв език от кипчакския клон на тюркоезичните езици. Говорен е от куманите през Средновековието. Изчезва напълно през XVII век. Един от източниците за изследването му е Куманският сборник.

 

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *