ПУБЛИЧНА ТУРСКА ПОЛИЦЕЙСКА намеса в СЪБИТИЯ на 24 АПРИЛ В ИСТАНБУЛ

Spread the love

26.04.2018 г. Гантех Араратян – На 24 април 2018 г. в Истанбул се събра международна делегация, координирана от Европейското антирасистко движение (EGAM) и европейския клон на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“ (AGBU), за да отбележат Арменския геноцид с поредица от събития, организирани от Турската фондация за правата на човека (IHD) и DurDe! (Кажи СТОП!).

От 2010 г. в Турция се провеждат значителни обществени чествания, свързани с първия Геноцид на XX век. Тази година обаче такива събирания бяха сериозно възпрепятствани от несъразмерно голямо полицейско присъствие и ограничения.

Делегацията беше съставена от представители на 13 държави, сред които Армения и Франция. Беше включен и активистът за правата на човека Мирей Клапод, заместник-председател на комисията по външни работи на Френския парламент.

Първата демонстрация бе пред затвора “Султанахмед”, където арменските интелектуалци и лидери на общността са арестувани на 24 април 1915 г. преди депортирането и екзекуцията им, беше посрещната с извънгабаритни полицейски сили, които продължиха да конфискуват банери и листовки, на които бе изписана думата “геноцид”. Двама души бяха арестувани и организаторите решиха да се оттеглят в знак на протест.

На гробището “Сисли” се проведе възпоменателна служба в чест на Севаг Балъкчи, младият войник, убит на 24 април 2011 г. от друг войник, заради арменската му идентичност. Убиецът на Балъкчи никога не бе преследван за убийството. Отново полицията масово присъстваше, търсейки сред демонстрантите организаторите за да ги предупреди да не използват думата “геноцид”.

Същата вечер, в центъра на града, се проведе голяма демонстрация, включваща стотици участници, включително турци, арменци и много други етнически малцинства и националности. Както и в предишните години, тази възбуждаща възпоменателна демонстрация напомни за паметта на 1,5 милиона жертви, като изброи имената на много от тези лидери, арестувани на 24 април 1915 г. в Истанбул. Организаторите носеха техните портрети, включително тези на Хрант Динк, убит през 2007 г., и Севак Балъкчи, убит през 2011 г.

Преди възпоменанията на 24 април, делегацията се срещна с редица други организации и лидери в Истанбул, които се занимават с правата на човека или насърчават диалога и мира. Всички разказваха личните си истории за съдебен тормоз, произволни арести и произволни присъди. Осман Кавала, например, е виден и убедителен проводник на междукултурното разбирателство, включително армено-турския диалог, който остава в затвора от декември 2017 г. без да му е повдигнато обвинение. Драматичните и мащабни произволни репресии, които понастоящем се извършват под претекст за борба с “тероризма” и разкриване на онези, участващи в опит за преврат от юли 2016 г., са широко известни.

От 2005 г. насам, свободата за обсъждане на Арменския геноцид на обществени места и за провеждане на траурните събития на 24 април постепенно бе предоставена от властите, което постави началото на големите и масови възпоменателни процесии от 2010 г. Най-големите се проведоха в Истанбул през 2015 г. по повод стогодишнината от Арменския геноцид. Изглежда, обаче, че прозорецът на толерантността може и да се затвори.

AGBU Europe, заедно със своя партньор EGAM и европейските си колеги, възнамеряват да запазят ангажимента си в Турция в знак на добра воля, работейки в страната с тези, които споделят общите хуманни ценности.

AGBU Europe (www.agbueurope.eu) координира и развива европейските дейности на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“.

Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *