ПРОЧУТИ АРМЕНСКИ ХУДОЖНИЦИ от цял свят

Spread the love

28.11.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Фанос Терлемезян (Փանոս Թերլեմեզյան, 1865-1941) – един от най-големите художници на ХХ век. Терлемезян твори под влияние на импресионистите. В произведенията му преобладават темите за Армения. Днес картините на големия художник се съхраняват в Държавната художествена галерия на Армения, в Третяковската галерия и много други музеи.
Ехише Тадевосян (Եղիշե Թադեւոսյան, 1870-1936) е арменски художник и живописец. През 1916 г. Тадевосян организира и ръководи Съюза на художниците на Армения. Той също така става един от основателите на Академията за изкуства на Грузия. Негови творби са представени днес в Националната картинна галерия на Армения, Националния музей на изкуствата в Грузия членка, Държавния музей на източните изкуства в Москва, музей-резерват „Поленов“, както и в частни колекции.

Джото (Ջիոտտո, 1897-1976) – Кеворк Григорян, – арменски художник, художник и портретист. Григорян е арменски художник, които най-ярко и образно е изразил чрез портрети трагедията на Геноцида. Малката стая на художника винаги е била изпълнена с такива картини. През 1980 г., по инициатива на съпругата на художника, е открита къща-музей в Ереван.

Сетрак Аракелян (Սեդրակ Առաքելյան, 1884-1942) – арменски художник, живописец. Името на художника е в списъка на основателите на националното изкуство на Армения. Днес произведенията на този изключителен художник се съхраняват в Художествената галерия на Армения, в Третяковската галерия в Москва и редица други музеи и галерии.

Жан Карзу (Ժան Կարզու, 1907-2000) – френски художник от арменски произход, живописец, график, театрален художник, представител на така наречената “Парижка школа”. Истинското име на художника е Карник Зулумян. Днес Жан Карзу е четвърти в списъка на най-добрите художници на Франция. Негови творби са изложени в много музеи на съвременната живопис.

Минас Аветисян (Մինաս Ավետիսյան, 1928-1975) – арменски художник, график, театрален художник, автор на повече от 1000 картини, 20 големи стенописи и проекти за повече от дузина театрални представления. Произведенията на известния художник са представени както в музеите и галериите в Армения, така и в чужбина. За съжаление, повечето творения на художника са унищожени по време на земетресението в Спитак.

Жан Жансем (1920-2013) – Ованес Семерджиян, френски художник, лауреат на много престижни награди, илюстратор на книги на Камю, Бодлер и Лорка. Първите му самостоятелни произведения като художник Жансем започва с арменски национални мотиви (“Арменка”, “Арменска сватба”, “Погребение” и др.). Няколко години по-късно, през 1944 г., се организира първата изложба на художника. През 2001 г., по време на посещението си в Армения, Жансем дарява колекцията си от цикъла “Геноцид” с 34 картини на Музея на арменския геноцид.

Артюн Галенц (1910-1967) е арменски художник и график, един от основателите на “Съюза на художниците в Ливан”. След като се премести в Армения, Галенц получава широко признание. Днес на името на художника има улицата в Ереван, на която се намира и къща – музей.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *