Процесът на признаване на геноцида е необратим, казва Армения

Spread the love

05.06.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Признаването на престъплението геноцид е процес на превъзходство на световните ценности и възстановяването на човешките права, каза говорителят на арменското външно министерство Дикран Балаян пред репортери във вторник, 5 юни.

Процесът, каза той, има за цел да предотврати повторното възникване на такива престъпления, независимо от вътрешния политически контекст и геополитическите развития.

Коментарите на Балаян идват на фона на несигурността в израелския Кнесет, който наскоро реши да гласува признаването на Арменския геноцид. Засега няма точна дата.

Според Балаян процесът е сред ключовите приоритети на Армения и Ереван ще продължи да води международни усилия за предотвратяване и осъждане на геноциди.

Говорителят добави, че резолюциите, приети от десетки страни и международни организации, доказват, че процесът на признаване на Арменския геноцид е необратим.

На 24 април арменците по света отбелязаха 103-та годишнина от геноцида, който започна в Османската империя през 1915 г. и продължи до 1923 г. Около тридесет страни, стотици органи на местната власт и международни организации досега признаха убийствата на 1,5 милиона арменци в Османската империя като геноцид. Турция отрича и до днес.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *