Прокуратурата на Истанбул: Израза „Арменски геноцид“ не е престъпление

Spread the love

31.05.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Прокуратурата в Истанбул издаде решение по делото за задържане на група активисти, които по време на демонстрацията, проведена на 24 април 2018 г., държаха плакати с надпис “Арменски геноцид – 1915 г.”.
“Прокуратурата няма основание да инициира наказателно дело срещу активисти по обвинения в “подбуждане към омраза и враждебност сред населението”. Според решенията на Европейския съд по правата на човека, израза “Арменския геноцид” не е престъпление и съответства на принципа на свобода на словото и съвестта”, се казва в решението на прокуратурата на Истанбул.
Във връзка с това, организация “Съюз за правата на човека” излезе с изявление, в което се отбелязва, че активистите приемат решението на прокуратурата и всяка година на 24 април ще го показват на охраната в случай на нови опити за арести.
Припомняме, че във френското издание “Фигаро” е публикувана статия, посветена на 20-годишнината от началото на процеса на признаване на Арменския геноцид от 1915 г. от френското Народно събрание.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *