ПРОИЗВОДСТВОТО НА ВСИЧКИ ОРЪЖИЯ в Индия било в ръцете на АРМЕНЦИТЕ Назар и Гурген

Spread the love

26.12.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Индийския портал за новини Hindu разказва за арменското  наследство, оставено в историята и културата на Индия.

Още през XVI век императорът от династията Моголите – Акбар Велики (Джалалуддин Мухамад Акбар ) предложил на арменци от областите Нахичеван и Джулфа да се преселят в Агра, където в средата на XVI век имало процъфтяваща арменска общност.

“Съпругата на Акбар I беше арменка – Мариам Замани Бегум, в чест на която през 1642 г. императорът построил арменска църква в града. Църквата се характеризирала с  националните цветове (по-голямата част от арменските църкви в Индия приличат на католически и протестантски) и кръст, който много скоро започнал да се изобразява навсякъде, дори по стените на къщите и се превърнал в символ за изцеление на всяка болест“, пише информационния портал.

Изданието отбелязва, че отпечатък върху историята на Индия оставил и арменският търговец ходжа Петрус Арафон, който се смятал за светец, защото раздал цялото си имущество, за да помогне на британски бегълци по време на грабежите в Калкута.

Но най-известен арменец в историята на Индия, индийският портал за новини Hindu  определя Шах Назар хан, в чиито ръце било производството на всички оръжия на Индия. Той бил смятан за най-изявеният оръжеен специалист, заедно с Министъра и главнокомандващия в Бенгал – Гурген Хан.

Известна е ролята на арменците в историята на освободителните движения на Индия, Унгария, Иран и Франция.

На снимките: Арменската църква в Ченай (Chennai), построена през 1712 г.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *