ПРОГРАМАТА „Приятел на семейството” помага на репатрираните в Армения арменци

Spread the love

04.11.2014, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Програмата „Приятел на семейството” (Adobt a family), която започна в началото на тази година, вече е помогнала на 45 семейства (или 174 души), които са се преместили да живеят в Армения, повечето от които са от Сирия. Програмата се осъществява от страна на швейцарски благотворителен фонд „KASA”, чрез финансовата подкрепа на офиса на Генералния комисар по бежанските въпроси на ООН в Армения.

„Програмата официално стартира през м. април т.г.. Целта й е да окаже нематериална помощ на мигрантите, а по – специално на дошлите от Сирия, както и от други страни. Директна помощ към семействата оказват младите доброволци, които предоставят основно информация за страната, запознават ги с града, начините по които могат да се обърнат към благотворителни и държавни структури”, разказва за програмата координаторът Зарине Арутюнян.

През септември започна втория етап на програмата, който включва 15 семейства. Цялата програма официално ще продължи три месеца, но през тези месеци доброволците се сприятеляват с тези семейства и продължават да им помагат с каквото могат.

„Тази програма дава възможност не само да им подпомогнем да за справят с ежедневните проблеми, а и да се сприятеляват с местните семействата и да започнат да споделят своята култура. Местните хора възприемат някои традиции от дошлите, а мигрантите – от местните. Пред очите ни се образува нова мултикултура в обществото”, заяви представителят на Генералния комисар по бежанските въпроси на ООН в Армения – Кристоф Биервирт.

Нерсес Кетикян

В-к-Парекордзагани-Цайн12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *