Признаването на АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД в САЩ е мой дълг пред паметта на майка ми – ИНТЕРВЮ с американски конгресмен Джеки Ганчелян-Спир

Spread the love

Февруари, 2015

20.07.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Арменският раздел на радио „Гласът на Америка” е разговарял с американски конгресмен с арменски корени Джеки Ганчелян-Спир, в което тя отбелязва, че признаването на Арменския геноцид в САЩ е неин дълг пред паметта на майка ѝ.

Конгресмен, мога ли да се обърна към Вас с Ганчелян-Спир?

-Да, моля точно така да се обърнете към мен.

Конгресмен Ганчелян-Спир, вие сте един от членовете на Конгреса на САЩ с арменски корени. Този факт поставя ли върху вас допълнителна отговорност?

-Майка ми по националност бе арменка. Тя си отиде на 94 годишна възраст, но още от малка ми разказваше за Арменския геноцид и този спомен, предаден на мен от моите предци, цял живот ме е преследвал. С болка отбелязвам, че нашата страна все още не е признала първия геноцид на XX век. Така, въпросът с признаването на Арменския геноцид е важен въпрос, борбата за който е мой дълг пред паметта на майка ми.

В състава на президентската делегация на САЩ по мероприятията за 100 годишнината от Арменския геноцид вие бяхте в Армения. Какви са вашите впечатления от това посещение?

-Заедно с моя многоуважаван колега, един друг конгресмен от арменски произход – Анна Ешу, в състава на президентската делегация на САЩ представяхме Съединените Щати в Армения. Проблемът с Армения геноцид е въпрос, към който ние се отнасяме с огромна отговорност и аз се чувствам дълбоко наранена, че моята страна все още не е признала Арменския геноцид. САЩ е длъжен да признае Арменския геноцид, както за арменската общност, така и за да не изневерява на собствените си ценности.

Вие сте приготвили и едно специално писмо и водите сериозна работа за запазването на арменските църкви, арменското наследство в територията на Турция. По този въпрос съществуват ли все още опасности?

-И в територията на Турция, и в Близкия Изток християнското наследство се намира под огромна опасност и ние не можем да не повдигнем този въпрос.

Относно американската помощ, която се предоставя на Армения: Не е ли време вместо да предостави хуманитарна помощ, САЩ да помогне на Армения за икономическото развитие?

-И двете неща трябва да продължават. През последните 5 години американската помощ за Армения е намалена наполовина – от 44 милиона долара е достигнала 20 милиона. Така помощта за Армения е намалена, а помощта за други държави е увеличена чувствителна. Смятам, че помощта, която се предоставя на Армения е важна, понеже тя се намира в блокада. Ние разбираме, че Армения държи здрави отношения с Русия, но САЩ също трябва да държи тесни отношения с Армения.

Как виждате бъдещето на армено-американските отношения и какви възможности има за тяхното задълбочаване?

-Смятам, че за задълбочаването на армено-американските отношения важна роля има арменската общност в САЩ, и огромната арменска диаспора, която живее извън Армения, е готова да помогне на Армения. Тази помощ трябва да бъде отразена и в нашата законодателната дейност. Смятам, че Армения може да изиграе важна роля, както в отношенията между САЩ и Русия, така и в отношенията между САЩ и Турция. САЩ има военни бази в Турция и със сигурност не иска да влоши отношението с нея, но смятам, че чрез признаването на Геноцида, САЩ трябва първо да защити своите хуманитарни принципи. Само така ще бъде възможно да се допринесе за развитието на армено-турските отношения.

Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

11164604_1012473492110078_2441819478561072103_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *