Президентът Румен Радев е на държавно посещение в Република Армения

Spread the love

12 февруари 2018 г.  ГАНТЕХ АРРАТЯН – На 12 и 13 февруари 2018 г. президентът Румен Радев е на държавно посещение в Република Армения по покана на своя колега Серж Саркисян. По време на визитата българският държавен глава е придружаван от съпругата си Десислава Радева.

В Ереван президентът Румен Радев проведе среща  с арменския си колега Президентът Серж Саргсян, след което двамата държавни глави проведоха пленарни разговори между официалните делегации на България и Армения. Перспективите за последващо развитие на двустранните отношения, икономическия и културен обмен, както и въпроси от взаимен интерес, бяха сред акцентите по време на разговорите.

В присъствието на президентите Румен Радев и Серж Саргсян бяха подписани редица двустранни споразумения: за взаимна защита и обмен на класифицирана информация; Програма за сътрудничество в областта на културата за периода 2017-2019 г.; Спогодба за регулиране на трудовата миграция; Споразумение за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията, след което държавните глави на България и Армения дадоха съвместна пресконференция.

В рамките на посещението си президентът Румен Радев ще проведе срещи с Председателя на парламента Ара Баблоян, с министър-председателя Карен Карапетян, както и с Негово Светейшество Карекин II, Върховен Патриарх и Католикос на всички арменци.

В Ереван Румен Радев ще е гост на 131-во Основно училище „Пейо Яворов“. В учебното заведение президентът ще участва в откриването на кабинет за интерактивно обучение и в представянето на книга, посветена на големия български поет Пейо Яворов.

По-късно през деня президентът Радев ще посети Центъра за креативни технологии „Тумо“ в арменската столица.

В официалната делегация на българския държавен глава участваха Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, народни представители, както и представители на деловите среди.

Делегацията начело с президента на Република България Румен Радев, придружено от арменски външен министър Едуард Налбандян и кмет на Ереван Тарон Маргарян посетиха днес мемориалния комплекс “Дзидзернагаперт”.

Членовете на делегацията положиха венец на паметника в памет на жертвите на Арменския геноцид, както и цветя пред вечния огън. Те почетоха паметта на жертвите с минута мълчание.

Гостите от България посетиха Музея-Институтът на Арменския геноцид, запознаха се с експонатите, а Президентът Радев постави своето мнение в Книгата на паметта и засади смърч на алеята на паметния комплекс.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *