ПРЕЗИДЕНТЪТ на Франция Емануел Макрон ВРЪЧИ на вдовицата на убития в Истанбул арменски журналист Хрант Динк НАГРАДАТА НА ФОНДАЦИЯ „ШИРАК“

Spread the love

23.11.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Създадена през 2008 г. от бившия президент на Френската република Жак Ширак, фондация “Ширак”, е с ясната цел:  “Да подкрепя усилията за предотвратяване на конфликти, диалог между културите и повишаване на качеството на достъп до здравни услуги”.

Награда за 2017 г., за превенция на конфликти бе връчена на фондация “Хрант Динк”.

Журито на фондация “Ширак”, обяви на 27 септември 2017 г. причините поради които награждава фондация „Хрант Динк”:

Фондация “Хрант Динк” спомага за развитието на културния диалог, като съпричастността и мира са в основата на всички негови дейности. Фондацията подхожда към културното многообразие като богатство; защитава разликите и ги признава по право; насърчава междукултурните отношения между народите на Армения и Турция. Фондацията се превърна в незаменим участник в дебатите за демократизация на Турция. Във време, когато стотици хиляди бежанци преминават през територията на Турция, превантивните усилия на Фондацията за премахване на омразата в медиите чрез анализ на дискурса, медийни мониторингови и образователни програми представляват незабавен и решителен акт за предотвратяване на конфликти, се казва в прессъобщението на фонда.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *