Представителят на Арменската патриаршия в Йерусалим: Църквата “Сурп Харутюн” ще бъде затворена, докато държавните законопроекти не бъдат отменени

Spread the love

27.02.2018, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – “Вратите на храм „Сурп Харутюн“ в Йерусалим са затворени в знак на протест, а причината е в решенията на израелския Кнесет и кмета на Йерусалим,” каза в интервю за “Ай Дзайн” представителят на Арменската патриаршия в Йерусалим йерей Горюн Багдасарян.
Вратите на храма бяха затворени по решение на тримата религиозни лидери на християнските общности – патриарха на Арменската апостолическа цървка в Йерусалим архиепископ Нурхан Манукян, гръцкият патриарх Теофилос III, както и католическият кустос Франческо Патон. А причината е в решенията на кметството на Йерусалим.
Според йерея протестът е насочен срещу следните два законопроекта – решение на кметството за облагане с данъци на църкви и манастири, от които те са били освободени в продължение на много векове, а другата причина за протеста е в законопроектът на Кнесета, според който на държавата е предоставено правото за конфискация на земите, принадлежащи на църквата.
“Всъщност този законопроект ограничава правото на църквата да преговаря за подписване на по-печеливши и благоприятни договори”, каза свещеникът.
Според йерей Горюн Багдасарян, църквата ще остане затворена, докато кабинетът на кмета не отмени решението си, а Кнесета не оттегли законопроекта.
“Утре се планира среща на духовните водачи. Ако този закон не бъде отменен, вратите на храма ще останат затворени, каза той добавяйки, че в момента и туристите и поклонниците, които дойдоха в Ерусалим, за да посетят религиозните храмове, са лишени от тази възможност. По време на срещата ще бъдат обсъдени следващите ни стъпки”.
Йереят също така добави, че това е религиозен въпрос и няма нищо общо с проблемите на арменската общност и не представлява опасност за нея.
По-рано съобщихме, че християнските деноминации в Йерусалим, ръководещи църквата “Сурп Харутюн”, са затворили храма в знак на протест срещу данъчната политика на Израел.
Трябва да се отбележи, че арменската църква не е облагана с данъци през последните 500 години.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *