Председателят на „Парекордзаган“ и Арменското правителство обсъждат ключови въпроси от взаимен интерес/ ВИДЕО

Spread the love

08.12.2018, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 20 януари 2018 г. Бердж Сетракян, Председател на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“(АGBU), заедно с Васкен Якубян, председател на „Парекордзаган“ в Армения се срещна с Министъра на диаспората на Армения – Хрануш Агопян. По време на срещата бяха повдигнати конкретни въпроси, относно културата и идентичността както в Армения, така и в диаспората. Министър Агопян обърна внимание към асимилацията и репатрирането като ключови фактори, които влияят върху бъдещето на арменската идентичност по света.

Г-н Сетракян заяви, че благодарение на дългогодишния си ангажимент към укрепване на арменската идентичност чрез култура и образование, AGBU е подготвена да разгледа тези проблеми в дълбочина и да предложи жизнеспособни решения, включващи подкрепата ѝ за глобалната арменска нация.

“Фокусът на нашата организация е насочен към новото поколение, да се ангажираме да ги върнем обратно в нашата среда. Армения също е ключов фактор в тази борба, тъй като е в състояние да ангажира нашите млади хора да открият и оценят тяхното наследство и родословие на предците си. Но за да бъдат активно ангажирани за цял живот, Армения трябва да бъде силна и просперираща”, обясни г-н Сетракян.

Важна точка в обсъжданията бе обявената срещата на високо равнище „Франкофония“ в Ереван през 2018 г. Със силното си присъствие във френскоговорящите страни AGBU е в добра позиция да спомогне за улесняването на това събитие, на което се очаква да присъстват много държавни глави от френскоговорящите държави, както и хиляди посетители, включително 5000 делегати и 600 репортери.

След последвалата среща с външния министър на Армения – Едуард Налбандян и обсъдени въпроси, при завръщането си в САЩ, г-н Сетракян проведе стратегически разговори с представители на AGBU в Армения, Канада, Европа, Франция и Ливан. Той ги призова да мобилизират ресурсите и опита си в подкрепа на това изключително международно събитие, което ще помогне на Армения да се позиционира на световната сцена.

“Като нация, видимо и от нашата история, ние сме близо до франкофонските страни. Това е нещо повече от езика. Имахме и дълга дискусия с френския посланик и вярваме, че арменските общности в Европа и другаде могат да изиграят важна роля като предприемат инициативи за популяризиране и създаване на подкрепяща атмосфера чрез паралелни конференцията в Армения събития”, каза г-н Сетракян.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *