ПРЕГОВОРИ НА ВИСОКО РАВНИЩЕ МЕЖДУ АРМЕНИЯ И ИРАН – ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ ЩЕ СЕ ЗАДЪЛБОЧАВАТ И РАЗШИРЯВАТ

Spread the love

28.02.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 27 февруари т.г., в Техеран, в кралския 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nдворец „Саадабад” се състоя срещата между премиер-министъра на Армения Никол Пашинян и президента на Иран Хасан Рухани. След срещата в тесен състав последваха преговори в разширен състав.

Снимка на Nerses Ketikian.Хасан Рухани благодари на Никол Пашинян, че е приел поканата му и е посетил  Иран. „Добре дошли в Иран. Поздравявам Ви по повод промените в Армения, които се състояха по демократичен начин. Нашите исторически отношения винаги са били приятелски и ние искаме те още повече да се укрепят и да се развиват. Иран винаги се е стремял да има добри отношения със своите съседи, в това число и с Армения. Аз съм уверен, че Вашата визита в Иран ще допринесе за бъдещото укрепване на двустранните политически, икономически и хуманитарни отношения.”, казал той.

Премиер-министърът Пашинян благодари на Рухани за поканата и за топлото посрещане и добави: „Иран е близък с Армения не само географски, но и от гледна точка на приятелските отношения и ние много пъти сме имали поводи да подчертаваме това. В Армения настъпиха важни промени, които изцяло бяха вътрешни процеси и никакви външни сили не бяха въвлечени в политическите процеси на нашата страна. Това бе принципна точка за разбиране на процесите, които се развиха в Армения. Аз съм убеден, че в нашите отношения са се открили нови възможности и ние имаме политическа воля за тяхната реализация.”

Никол Пашинян отбеляза, че посещава Иран вече трети път. Първи път в качеството си на журналист, втория път – като депутат, и сега като премиер на своята страна. Той подчерта наличието на топло отношение към местните арменци в Иран. „Това също укрепва нашите приятелски отношения с Иран. По време на личния ни разговор ние обсъдихме важни въпроси и се надявам, че в хода на тази моя визита ще можем да достигнем до решения за част от тези въпроси.”, отбелязал Пашинян.

Хасан Рухани изрази убеденост, че политическата воля на двете държави е достатъчна за укрепването на отношенията между двете страни.

Ръководителите на двете държави са изразили увереност, че в бъдеще Армения и Иран не само ще запазят отношенията на високо равнище, а и ще се разширяват и ще се задълбочат.

След срещата лидерите на двете страни са наредили на отговорните лица в техните правителства да продължават активно да обсъждат темите, разгледани на срещата, и да достигнат до конкретни договорености до следващото заседание на междуправителствената комисия.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *