ПРАВИТЕЛСТВОТО НА АРМЕНИЯ ОБЕДИНЯВА МОЗЪЧНИТЕ РЕСУРСИ НА НАЦИЯТА ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА СТРАНАТА

Spread the love

29.03.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Премиер-министърът на Република Армения 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nНикол Пашинян заедно с Президента на страната Армен Саркисян присъстваха на церемонията по откриване на аналитико-изследователския център „Орбели” – проект към Центъра по връзки с обществеността и информацията към апарата Снимка на Nerses Ketikian.на министър-председателя на Армения, който ще провежда изследвания и анализи в областта на икономиката, вътрешнополитическото и външнополитическото развитие, инфраструктурата, медиите и пр.

Никол Пашинян приветства присъстващите и отбеляза: „По разни поводи съм казал, че решенията за проблемите, пред които е изправена Армения, представляват задача за интелектуалната сфера. Имам предвид, че решенията на всички наши проблеми преди всичко имат интелектуални решения. Никой от нас не може физически да присъства някъде, ако преди това той не е бил там в мислите си, никой от нас не може да върши каквото и да е, ако преди това не е извършил това действие мислено, разбира се, ако ние искаме да направим съзнателни действия и искаме да контролираме действията си.

Разбира се, мисля че задачата на всяко правителство, институт и личности е да осъзнават действията си и да ги управляват. Именно затова ние приехме решение за създаване на такъв аналитичен център, задачата на който много ясно се оформя: центърът трябва да разшири общото интелектуално поле, интелектуалната територия, полето на действията и територията, където ние действаме, където действа правителството на Република Армения, където действа властта на Република Армения.

За нас важен приоритет е сътрудничеството с експертния потенциал на Армения. За нас е много важно да създадем мостове за сътрудничество с подобни обществени и частни структури. Ние изобщо не смятаме, че този център, който е към администрацията на министър-председателя, е единственият извор за интелектуален продукт”.

Никол Пашинян  подчерта, че центърът трябва да има мостове и механизми за сътрудничество с други аналитични центрове, в това число и частни.

„Властите на страната трябва да обединят интелектуалния потенциал около наличните проблеми. Това е първата ни стъпка по този път. Чрез следващите ни стъпки трябва да опитаме да изясним механизмите за нашето сътрудничество с други аналитични центрове, които вече съществуват, или ще бъдат създадени. Голямата интелектуална работа, нуждата на която стои на общата ни маса, трябва да извършим заедно.”, каза още той.

Министър-председателят честити на присъстващите откриването на Центъра „Орбели” и пожела успех на всички негови експерти и анализатори в интелектуалната дейност. „Всичко, което действително се случва около нас, преди всичко се случва в мислите ни и следователно умът ни трябва да бъде конструктивен, гъвкав, мощен, и да успее да преодолее всички пречки. Аз нямам никакви съмнения, че точно така ще бъде.”, каза Никол Пашинян.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *