Правителствата на МЛАДОТУРЦИТЕ и КЕМАЛ АТАТЮРК незаконно са присвоили РОДИНАТА НА АРМЕНЦИТЕ, пише известен немски икономист

Spread the love

Февруари, 2015

01.04.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – В априлския брой на популярното канадско списание „Ottawa Magazine” е публикувано интервю с известен немски икономист, председател на Института за икономически изследвания в Германия – Ханс Син, който разказал на журналиста Стефан Дейл за последствията от Арменския геноцид.

Ханс Син отбелязал, че правителствата на Младотурците (Ittihat ve Terakki) и на Кемал Ататюрк незаконно са присвоили родината на арменците, като предварително са планирали да ги  депортират и убият. И докато Кемал Ататюрк е успял да спаси Османската империя, на която правонаследник е настоящата Република Турция, арменците и кюрдите са платили цената за това оцеляване на империята.

120320152344Ханс Син отбелязал още, че Геноцида представлява проблем на цялото човечество, а не само на арменците и турците. Той подчертал, че ако въпросът не се реши на ниво правителствата, то тогава могат да действат местните органи за да се започне процес на помиряване. Освен турците и арменците, представителите на другите народности също трябва да се включат за разрешаването на въпроса, защото Геноцидът е проблем на цялото човечество. Работата в една сфера, която е „табу”, понеже в Турция е криминално престъпление да се говори за Арменския геноцид, ще помогне на по-голяма част от обществото да насочи вниманието си върху проблема.

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *